Тежка катастрофа у нас взе още една жертва, отиде си управител на БНБ

0
1378

Разследването на случая продължи няколко часа. Камион влекач погуби живота на мъж. Невинната жертва е на 53 години. Почина управител на БНБ

Тежка катастрофа взе жертва, почина Любомир Филипов – дългогодишен управител на БНБ

Загиналият водач се движел по пътя от с. Масларово към Бяла. Излизайки от селото се включил в главния път. В този момент бил връхлетян от голям камион влекач. Водачът на влекача е мъж на 28 години от Търговище.

Полицията не е изнесла все още пред медиите подробности по случая. Например дали водачът на влекача е употребил алкохол или дрога. Само обявиха, че вече е образувано досъдебно производство.

Съболезнования на всички близки, колеги и приятели на загиналия водач!

Днес си отиде банкерът Любомир Филипов. За икономистите той е отлично позната личност. В продължение на години е бил управител на БНБ.



Той е един от 5-та участници във финансовия съвет, който е консултирал през 1997 г. правителството на Стефан Софиянски.

По негово време е въведен валутният борд. Благодарение на валутния борд българският лев не можа да се срине. По този начин националната ни валута беше запазена стабилна и страната можеше да изплаща своя външен дълг.

Любомир Филипов е роден в Берковица на 14 юни 1945 г. Завършил изчислителна математика и програмиране в Софийския университет. В периода от 1967 до 1976 г.  работил в Научния център при Държавния комитет за планиране. През 1973 г. направил специализация в гр. Оксфорд във Великобритания.

През 1976 г. започнал работа в БНБ. През 1978 г. станал част от управителния съвет. Между 1984 г. и 1989 г. е член на Управителния съвет в Международната банка за икономическо сътрудничество в гр. Москва.

През 1989 г. направил специализация във Федералния резерв на Америка в САЩ. От 1996 г. до 1997 г. е управител на БНБ.

Дълбок поклон пред светлата му памет!

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.