През август морето е най-опасно. Ето за какво трябва да внимавате! (I част)

0
330

Нужно е да бъдете особено внимателни и да не подценявате ситуацията

 

морето
Нужно е да бъдете особено внимателни и да не подценявате ситуацията

Този материал ще е от полза за всички онези, които тепърва заминават за морето.

Оказва се, че през най-отпускарския месец от годината – август, морето е най-опасно.

Спасителите алармират, че по традиция през август морето взима много жертви. Някои свързват черната статистика с Илинден, който по стар стил се отбелязва на 2 август. Според народните вярвания, морето взима жертвите си на този празник за курбан.

И докато някои все още вярват в народните поверия, то спасителите имат разумно обяснение за нарастващия брой на жертвите по родното Черноморие през август. Разбира се, те са свързани главно с атмосферните условия.



Така или иначе обаче, вълнението на морето през август се засилва заради мелтема – сух сезонен вятър, идващ от север и духащ в югозападна или югоизточна посока.
Името му идва от италианското mal tempo, което означава „лошо време“. При все, че не е постоянен, на моменти вятърът е много силен и това оказва влияние върху морето.

Запознайте се с опасностите, които ви дебнат

Ето и опасностите, които крие августовското море:

Мъртво течение
То е причинено от разбиващите се вълни и е в непосредствена близост до брега. Мъртвото течение отвежда водата от брега към по-дълбоките части на водния басейн.
Обичайната му скорост е 1-2 км./ч. В някои случаи, макар и рядко, може да достигне до 8 км./ч. сами се досещате, че скоростта е доста по-висока от тази на плуване, дори и на олимпийски плувец.

Тази опасност може да се появи на всеки открит за прибоя бряг с разбиващи се вълни. Най-често то свършва веднага зад линията на разбиване на вълните. По принцип са много тесни, но има и случаи, в които достигат до стотици метри широчина.

Мъртвите течения са най-опасни за слабите плувци или за хората, които изобщо не умеят да плуват. Имайте предвид, че скоростта му може да е достатъчно голяма, за да завлече навътре дори и опитните гмуркачи.

Допълнителна опасност създава и факта, че зоната на мъртвото течение обикновено изглежда по-спокойна и благоприятна за плуване от съседните по-плитки зони. То не тегли към дъното, а към вътрешността на морето.

За средностатистическия плажуващ, мъртвото течение е трудно разпознаваемо. Понякога то може да бъде разпознато по един или повече признаци.

Ето ги и тях:
– Водата в този район е със забележимо различен цвят;
– Неравномерност в изгледа на разбиващите се вълни;
– Постоянен поток от водорасли, морска пяна или друга плаваща материя, отдалечаваща се от брега, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.