През август морето е най-опасно. Ето за какво трябва да внимавате! (II част)

0
333

В никакъв случай не подценявайте ситуацията, за да не почерните почивката си

 

морето
В никакъв случай не подценявайте ситуацията, за да не почерните почивката си

В първата част на този материал ви запознахме с някои опасности, които крие морето през август.

В следващите редове ще ви разкрием и останалите опасности, както и как да се предпазите от тях.

Вече споменахме, че сред опасностите, които крие морето през август, е мъртвото течение. Друга опасност, която ви дебне, са подводните ями. Те са не по-малко опасни от мъртвото течение. Спасителите съветват тези, които заминават за морето през август бъдат много внимателни при влизането във водата.

Освен това те съветват хора, които са употребили алкохол или дрога, да не влизат във водата, тъй като няма да е по възможностите им да реагират адекватно на каквато и да било ситуация. Не предприемайте рискове, които биха могли да доведат до фатален край или да объркат целия ви живот.



Много е важно да използвате само охраняеми плажове, да спазвате флаговата сигнализация и да не пренебрегвате съветите на спасителите. Само по този начин може да си осигурите безпроблемна почивка на морето.

Всяка малка грешка може да доведе до фатални последствия

Никога не трябва да подценявате морето, защото то крие сериозни опасности и има огромна сила, с която няма да можете да се преборите. За да се спасите от подводни течения, е нужно да плувате успоредно на брега. Имайте предвид, че ако силата им е по-голяма, справянето с тях е непосилно дори за опитен плувец. Най-важното във всяка екстремна ситуация, е да запазите самообладание.

В никакъв случай не тръгвайте да плувате срещу течението, защото по този начин само ще се изтощите. Плуването в тази посока няма да ви помогне да се доближите до брега, а в последствие ще предизвика и уплаха.

Както вече споменахме, техниката за излизане от подводно течение, е плуване, успоредно на плажа. След като излезете от течението, вече можете да предприемете курс към брега.
Ако не сте опитен плувец или нямате много сили, можете да направите и друго.

Спасителите съветват в такъв случай да се оставите морето да ви отнесе навътре, където течението изчезва. След това доплувайте до брега като задължително заобиколите подводното течение, което ви е завлякло.

Според народните поверия, ако раците са излезли на брега, това е знак, че се задава буря.
Знак, че времето се разваля е и изтеглянето на медузите от брега към вътрешността на морето. Същото важи и ако видите, че гларусите масово се мият/къпят в морето. И не на последно място предупреждение за развалянето на времето, е когато лястовиците летят ниско, а гларусите – високо, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.