Така се вади бързо и лесно трънче от пръста

0
2177

Много е важно преди да пристъпите към ваденето, да дезинфекцирате мястото

 

трънче
Много е важно преди да пристъпите към ваденето, да дезинфекцирате мястото

Всеки е изпадал в ситуация, в която му се е забивало трънче или тресчица в пръста.

В такива ситуации е много важно да знаете как да действате правилно, за да улесните максимално изваждането му.

Няма спор, че е крайно неприятно, когато се забие трънче в пръста, дланта или пък още по-лошо – в ходилото.
Това, което често пренебрегваме обаче е, че заедно с невинното трънче, тресчица или стружка, под кожата попадат и редица бактерии.

Ако чуждото тяло не бъде отстранено навреме, може да се стигне до сериозна инфекция и дори до висока температура.Ето няколко полезни съвета за бързо и безпроблемно вадене на трънче:

Преди да пристъпите към ваденето му, първо го погледнете под лупа. Добре е да сте наясно с размера, формата и ъгъла, под който е влязло в кожата.

В никакъв случай не правете опити да извадите чуждото тяло чрез изстискване, тъй като по този начин може да го забиете още по-навътре или пък да се счупи, преди да сте го извадили. Първо, трябва да измиете мястото с вода и сапун. След това го почистете със спирт или друг дезинфекциращ препарат и едва тогава пристъпете към ваденето му.

Ако не успеете да извадите трънчето по обичайния начин – с игла или пинсета, пробвайте някой от тези трикове:

Всеки един от изброените методи действа безотказно

Стъклена бутилка
Ако трънчето се намира на върха на пръста, можете лесно да го отстраните чрез стъклена бутилка с широко гърло. Напълнете бутилката с гореща вода като я оставите с 1 см. по-отпразна. С върха на пръста запушете гърлото на шишето като леко притискате. Докато натискате пръста надолу по гърлото на шишето, трънчето ще излезе от парата, която излиза.

Свинска мас
За премахване на трънче, тресчица или стружка, можете да използвате свинска мас или каквато и да било друга мазнина. Дори олиото от кухнята ще ви свърши чудесна работа. Намажете обилно мястото, за да накарате трънчето да се изплъзне от „хватката“ на пръста.

Сода бикарбонат
В случай, че парчето чуждо тяло се е забило твърде дълбоко в кожата, ще ви е нужно да направите каша от сода бикарбонат. За целта объркайте нужното количество сода с няколко капки вода до получаване на кашообразна смес. След това нанесете върху проблемното място и отгоре залепете лепенка.

След няколко часа содата ще накара кожата да набъбне и изваждането на чуждото тяло ще се улесни значително.

Йод
Ако трънчето се е забило толкова дълбоко, че не можете да го извадите, мажете мястото с йод на всеки три часа. По този начин ще накарате тресчицата сама да излезе, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.