Наглост: Изхвърлиха епруветки, пълни с кръв в тревата край пътя

0
458

Съвестни граждани се натъкнали на опасната находка и подали сигнал в РИОСВ. Изхвърлените епруветки, пълни с кръв могат да създадат двойна опасност

Някой изхвърлил епруветки пълни с кръв в тревата, но вече са изчистени

От една страна стъклата на епруветките са опасни. Ако се счупят животните край пътя могат да се нарежат. Хищници могат да надушат кръвта и искат да я погълнат.

От друга страна кръвта може да е взета за анализи от заразени пациенти с вируси или с други болести – СПИН, рак, венерически болести, туберкулоза и други. Тя създава друга сериозна опасност.

Образувано е досъдебно производство и тече разследване на случая. Все още не е ясно кога тези епруветки са били изхвърлени там. Но за щастие не са били начупени. Мястото е близо до град Девня.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна са направили предписание на кмета на Девня опасните продукти да бъдат почистени.



Кметът Свилен Шитов е уведомил лицензирана фирма за превоз на опасните отпадъци. Служителите на фирмата събрали и извозили на позволено място тези отпадъци.

Изследвания на кръв се правят в лицензирани частни лаборатории, в лабораториите в поликлиники (ДКЦ-та) или в болниците. При първоначалния оглед, извършен от екоинспектори от РИОСВ не е установено наличие на етикети или на друга маркировка. Такава, която да ги насочи към конкретна клиника или лаборатория.

Този случай е изключително показател в още една насока.

Сега през лятото много хора се разхождат сред природата. Всеки знае, че има българи, които пазят околната среда чиста. Но има и такива, които я замърсяват.

Възможно е да се натъкнете на различни отпадъци. Някои от тях може да се окажат опасни. Затова е важно да не ги докосвате. Можете да ги снимате и да изпратите подборни снимки в РИОСВ, в полицията или в някоя медия, ако не знаете към кого точно да се обърнете.

Всички те имат страници в интернет, заедно с мейли и с телефони за контакти.

Можете да се натъкнете на батерии с различни големини. Те също са опасни и не трябва да се пипат. Знаете, че изтощените батерии не се хвърлят в контейнерите. Във всички структури на публичната администрация има съдове за тяхното събиране. А вече и в много магазини. Носете ги само там.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.