Жорж Ганчев напусна нашия свят

0
794

След два прекарани инфаркта в период от няколко месеца земните дни на емблематичния Жорж Ганчев приключиха днес

Жорж Ганчев  остава в спомените на хиляди българи като лъчезарна, интелигентна, духовита и колоритна личност  

Пръв съобщи тъжната новина във Фейсбук Живко Ботев.

Той написа в социалната мрежа, че тъжи за огромната загуба, но пожелава светъл път на душата Жорж Ганчев. В края на август (на 29) щеше да навърши 80 години. Жалко, че съдбата не му подари още няколко дни живот, за да отпразнува своя кръгъл юбилей.

Жорж Ганчев остава в българската история като една незабравима многостранно развита колоритна личност.

На младини е бил баскетболист и състезател по фехтовка. Заминава за САЩ. Там става треньор по фехтовка. Тренирал е филмови звезди и кралски особи.Междувременно започва да пише. Автор е на редица пиеси, които са играни в американските театри.

Жорж Ганчев е отличен китарист и винаги е бил душата на компанията.

В ранните години на демокрацията започва да се занимава с политика.

Той е един от учредителите на СДС. През 1990 г. създава партия БББ – Български бизнес блок. До 1996 г. заема длъжността председател на партията. БББ е участвала на избори за местната власт и на парламентарни избори.

През 1992 г. Жорж Ганчев участва в президентските избори. Събира 17% от гласовете на гласоподавателите и се нарежда на 3-то място в листата от първия тур.

Бил е депутат в 37-то и 38-то Народно събрание. В парламента в периода от 1995 до 2001 г. е назначен за председател на парламентарната група на Български Бизнес Блока. Оглавявал е и парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения.

По време на 38-то НС Конституционният съд прекратява преждевременно пълномощията на Жорж Ганчев като народен представител. Причината е двойното му гражданство. Освен българско, той има и американско.

След това неприятно, дори обидно обстоятелство, Жорж Ганчев се посвещава на изкуство и работата като продуцент. През последните години от своя живот водеше авторското предаване “Жорж в действие” по “ТВ 2000”. А по Евроком ТВ “При Жорж – музика, изкуство, култура”.

С огромен ентусиазъм канеше своите гости и заедно водеха интересни разговори пред камерата.

Поклонението пред тленните останки на Жорж Ганчев ще се извърши в храм “Света София” в петък от 11 часа.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.