5-звездни хотели разкриват топ трикове за прането

0
691

Тези трикове ще са ви от огромна полза

 

прането
Тези трикове ще са ви от огромна полза

Ако си мислите, че прането в пералнята е просто отваряне на вратата й, натъпкване на прането в нея, зареждане на прах и пускане на копчето, много грешите.

Вероятно поне веднъж в живота на всяка домакиня се е случвало да боядиса дрехите или пък да ги извади повредени от пералнята. Е, в такъв случай знаете повече от добре за какво говорим и следващите съвети ще са ви от огромна полза.

Ето няколко изпитани съвета при прането:

Зареждане на пералнята
Никога не тъпчете пералнята. Повечето домакини слагат в нея всичко, което може да се побере. Специалистите посочват, че това е огромна грешка. Тя трябва да се пълни не повече от 80% от капацитета й.



Ако я натъпчете здраво, ще намалите значително ефективността на изпиране. Освен това е възможно да извадите прането си с неприятен мирис. Ако сложите твърде малко дрехи за пране в пералнята, също има голям риск да ги повредите.

Температурата на водата
Прието е, че най-добрата температура за пране е 60 градуса. Освен това имайте предвид, че тя е минималната, при която се убиват бактериите. Все пак някои материи трябва да бъдат прани на 30 или 40 градуса, тъй като високата температура ги уврежда. В този ред на мисли, не превишавайте градусите, които са посочени на етикета.

Бъдете особено внимателни с омекотителите

Препарат за пране
Имайте предвид, че омекотителят, който обикновено хората добавят на всяко пране, прави спалното бельо и хавлиените кърпи по-груби и захабени. Това се дължи на факта, че омекотителят се натрупва в тъканта.

За да избегнат тази неприятност, хотелите слагат по една чаена лъжица бял винен оцет в пералнята при изплакването на дрехите. Колкото и странно да ви се струва това, по този начин те запазват мекотата на материята, остава еластична и не мирише неприятно.

Премахване на петна
Едва ли има домакиня, която да не се е сблъсквала с редица неприятни петна по прането. Можете да се справите бързо и лесно с пресните мазни петна, ако ги наръсите с нишесте. След това е нужно да ги изплакнете. Разбира се добрият, стар метод със сол, също действа безотказно. Поръсете веднага петното със сол и го оставете за известно време. Така ще позволите на солта да абсорбира мазнината от тъканта.

Следите от доматен сос или сок също могат да се отстранят за раз време. Нужно е само да капнете няколко капки WD-40 върху тъканта. След това я оставете за 5-10 минути. Накрая изплакнете със студена вода.

Ако искате да се справите лесно и безпроблемно с петната от сладки изкушения, останали върху белите тъкани, пуснете на програма с „предпране“. Добавете обикновен перилен препарат и перете дрехите на 40 градуса. След това ги изперете още един път, но с белина, пише obekti.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.