Ето така се избира най-сладката диня на пазара

0
617

Обърнете внимание на цвета на кората й

 

диня
Обърнете внимание на цвета на кората й

Има изключително лесен начин, който ще ви помогне да определите коя е най-сладката диня на пазара.

Все още има дини в изобилие по пазарите, така че е добре да се насладите максимално на вкуса им.

Не се притеснявайте да изберете диня по вкуса си. Със съветите, които ще ви дадем в следващите редове, ще успеете да изберете най-добрата диня на пазара.

Ето ги и тях:



Външен вид
Когато избирате диня, обърнете внимание на външния й вид. Добре е тя да е симетрична и да няма пукнатини, вдлъбнатини или меки части по повърхността й. Не подценявайте повредите по външната й част, тъй като те оказват влияние и на вътрешната й част. Обикновено нередностите се появяват по време на растежа на динята и са предизвикани от недостиг на вода или прекомерно излагане на слънце.

Повдигнете динята
Специалистите издават, че зрелите дини се състоят от 92% вода и около 6% захар. Те твърдят, че когато я поставите във вода, на повърхността ще изплува малка част от нея. Разбира се това далеч не означава, че трябва да носите кофа с вода, когато отивате на пазара, за да си купите диня.

Колкото по-тъмно жълто е петното й, толкова по-добре

Има лесен трик, чрез който ще познаете коя диня е узряла. За целта вземете в ръцете си две дини с приблизително еднакъв размер. Тази от тях, която тежи повече, несъмнено ще е по-сладката.

Проверете петното на динята
Всяка диня има жълтеникаво петно – страната, на която е лежала върху земята. Обърнете внимание на цвета на това петно. То трябва да има жълтеникав цвят. Колкото по-тъмно жълто е това петно, толкова по-добре. Ако то е бледо или пък изобщо няма такова, е знак, че не трябва да купувате тази диня, защото е обрана преждевременно.

Цвят
Цветът на динята също е от значение. Познавачите на дини сочат, че кората на динята трябва да е тъмно зелена и матирана. В случай, че заложите на блестяща кора, поемате голям риск динята да не е узряла.

Почукване
Вероятно сте виждали на пазара хора, които почукват дините. Разбира се продавачите също го правят. Това почукване върху кората на динята не е никак случайно.
Ако и вие се затруднявате да разберете дали динята е узряла или не чрез този метод, трябва да обърнете внимание на едно много важно нещо.

От особена важност е да направите анализ на звука, който се чува при почукването на повърхността й. Незрялата диня има дълбок тон, а зрялата – висок, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.