Президентът ген. Радев изкачи върха за благородна кауза

0
602

Тази сутрин ген. Радев, придружен от доброволци, планински спасители и водачи направи труден планински преход

Ген. Радев със синя блуза сред планинските водачи и спасители, с които се изкачиха до „Кончето“  Сн: Президент.БГ

Групата се изкачи в Пирин по най-тежкия маршрут и достигна до „Кончето“.

Миналата година там беше възстановен заслонът. Той е изключително важен за всички туристи и алпинисти, които изкачват планината.

Повече от 600 души доброволци са участвали миналата година във възстановяването. Те са носили на гръб необходимите материали. А тежките били спуснати с хеликоптер.

Дейността е извършена по инициатива на Асоциацията на професионалните планински водачи.



След като мисията е изпълнена, мащабната  дейност е включена в Националния конкурс „Доброволческа инициатива през 2018 година“.

И печели големия приз. Наградата е връчена лично от ген. Радев. По време на награждаването президентът поел ангажимент лично да се изкачи горе и да провери ремонтирания заслон.

И днес изпълни своето обещание. Докато се изкачвали нагоре, охраната на президента и планинските водачи отчели, че ген. Радев е в отлична физическа и спортна форма.

Президентът Радев и неговите спътници доставиха на гръб 12 нови одеяла и медикаменти в заслона. Те са жизнено необходими за планинарите, които достигат до „Кончето„.

Ген. Радев коментира във ФБ, че тази инициатива има и друг смисъл. Той призовава гражданите не само да се гордеят с уникалните планини на България, но и да ги пазят чисти.

Планинарите се оплакват, че в последно време алпинистите оставят много отпадъци след своето присъствие както по склоновете, така и горе на заслона.

Ген. Радев припомни още, че сме длъжни да пазим и горите от безотговорна сеч  и от бракониерство. Да бъдем непримирими към подобни варварски и вандалски прояви към уникалната българска природа.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.