Стария тефтер с най-добрите рецепти на баба

0
599

Стария тефтер с най-добрите рецепти на баба

Спомняте ли си едно време кое беше най-ценното в една кухня? Освен тенджерата под налягане, разбира се. Тефтерът с рецептите!

рецепти на баба Писани и препивани на ръка от всевъзможни роднини и съседи, този тефтер беше в основата на всяко различно ястие или десерт, които се приготвяха. Отваряше се, проверяваше са дали има всички съставки, после дали корите и брашното са от специфичния указан вид и чак тогава се започваше. После бавно в бита навлязоха книгите с разнообразни рецепти. Но дори и те не можаха да изместят разнообразните тефтери, пълни с кухненска мъдрост и опит, трупани с години.

Сега обаче е съвсем различно. Не че тефтерите ги няма – има ги, но са прибрани до книгите с рецепти. И се отварят все по-рядко. Причината е, че рецептите са навсякъде онлайн. Търсенето, например, за рецепта за таратор води до 121 000 резултата. Представяте ли си? За най-проста, макар и много вкусна и освежаваща, студена супа, Включваща кисело мляко, краставици, копър (зехтин, орехи и чесън се слагат по желание). И това е само един пример. Подобно търсене за кюфтета води до 425 000 резултата.

Това обаче, което интернет не може да направи толкова успешно, е да пазарува вместо вас. Да, има сайтове, които предлагат онлайн доставки. Как обаче да сте сигурни, че краставиците и копърът за таратора ще са достатъчно свежи? Или че ако си поръчате 100 грама изчистени орехи няма да ви потрябват още 100 за нова порция по-късно. Или че ще намерите дафинов лист с едно натискане на мишката?

Затова все още продължаваме масово да пазаруваме в супермаркетите като Била, където може да се намери и от пиле мляко (макар че тази седмица там месата и месните продукти заслужават най-много внимание). Без значение дали по списък или не, отделяме от времето си, за да купим това, от което имаме нужда и това, което според нас е най-добро. Все пак – дори и най-добрата рецепта не струва, ако съставките в нея не стават. 



И пазарувайки, очите ни неизменно се привличат от етикетите с промоции и намаления. Като заедно с нещата, от които наистина имаме нужда, взимаме и такива, които ни грабват с цената си, макар да не се нуждаем от тях. Стара, изпитана и работеща тактика на големите магазини. 

Те, разбира се, са прави за себе си. Вие обаче може да не се поддавате на консуматорските си страсти. Лесно е, а и полезно. Първото нещо, което трябва да направите е списък с нещата, които ви трябват. Второто – да проверите цените им и да решите от кой супермаркет ще ги купите. Това също става лесно и бързо на kimbino.bg. В сайта има брошурите с промоции и намаления на всички големи магазини. 

И може да разберете, че в Т-маркет, например, динята е само 39 стотинки за килограм. Влизате, разглеждате, ориентирате се и готово. Няма нужда от регистрация или от специални условия. Освен това е екологично – без хартия и без мастило. Безплатно е, а и доста бързо. 

И не забравяйте да намерите и да изпълните някоя стара рецепта в прашния тефтер. Със сигурност ще бъде вкусно. 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.