Посрещнахме Джулай Морнинг 2014

0
958

И тази година сме живи и здрави. И тази година посрещнахме Джулай Морнинг – 2014. Една традиция, останала от времето на младите хипита

Рано тази сутрин водещата от bTV Биляна Гавазова се качи на Витоша и взе интервю с младежи, които са спали под открито небе в палатки и са посрещнали Джулай Морнинг (July Morning).

Джулай Морнинг
Джулай Морнинг

Времето беше студено, но въпреки това на младите им кипи кръвта и по-ниските температури не могат да ги изплашат.

Джулай Морнинг посрещнаха в Бургас. Както обещаха няколко дена по-рано организаторите от Община – Бургас, за празника на Слънцето се провежда 3-дневен фестивал. Тази традиция битува вече от няколко години, но за сметка на това привлича все повече почитатели.

А и Джулай Морнинг е във време на отпуски, така че емоцията е неописуема.Участници в Джулай Морнинг изпратиха свои снимки в bTV. Те са заснели приказни кадри с изгряващото Слънце, все още потопено в огнено червени облаци.

Когато преди доста години британската група Uriah Heep изпя July Morning, едва ли тогава младите музиканти са очаквали, че тя ще се превърне в световен хит и до днес няма да изгуби своята емоция на младостта. 

И тази година специален гост за Джулай Морнинг на  Камен бряг беше  Джон Лоутън. Той намери хиляди приятели в България и се чувства толкова добре, колкото и в Англия. 

На Камен бряг Джон Лоутън пееше своя вечен хит, а събралите се му припяваха.

Джулай Морнинг – спомен от времето на хипи културата, когато младите въстават против статуквото в стремежа да открият духовната свобода. По-големите ни читатели си спомнят – дълги коси, разделени на среден път, дълги пъстри поли и рокли за жените, панталони с широки крачоли за мъжете.

Онези млади хора в миналото се бунтуваха против установените норми, задължителните порядки, наложеното задължение да бъдем еднакви, униформени и безлични.

Днес имаме Свобода, а на брега на Черно море  Джулай Морнинг е символ Слънцето и  на вечността.

Свети безсребреници Козма и Дамян
Свети безсребреници Козма и Дамян

На 1 юли честваме Светите безсребреници и лечители Козма и Дамян.

Те били изключително надарени медици и лекували безплатно своите пациенти, защото били християни и вярвали, че тяхната дарба е дар от Бога.

Бързо се разнесла славата им и по този начин засенчили своя учител – езичник.  Той ги предал и двамата лечители Козма и Дамян, след екзекуция, станали мъченици за вярата.

Имен ден празнуват Дамян, Козма, Дамяна, Дамянка, Дамо и Даме, Кузман, Кузо, Кузманка.

Днес в храмовете беше светена вода. Минете на църква да си запалите свещички за здраве и поискайте от светената вода, с която да наръсите домовете си (без тоалетната и банята), както и всички членове на семействата си.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.