Отчетоха ново земетресение в България

0
1618

Дежурният сеизмолог от НИГГГ съобщи тази информация. Земетресение е отчетено в България. Не е имало последващи трусове

Слабо земетресение е отчетено до  Смолян тази сутрин

Земетресението е със сила 2,5 по Рихтер. Сеизмографите са го засекли тази сутрин в 03:06 ч. Епицентърът е в района на Смолян, съобщиха и от Европейският сеизмичен център.

На 2 септември в 18:30 часа близо до Своге сеизмографите отчели трус с магнитуд 2,7 по Рихтер.

В публичното пространство жители на града и на околните села не са коментирали, че са усетили разлюляване.

По принцип трусът е бил прекалено слаб. Той спада към групата на т.нар. „микроземетресения“. Понякога едно подобно слабо земетресение може да бъде сигнал, че след него ще има по-мощен трус. Но не е задължително.



Обаче обратният вариант е по-често срещано явление. След силен трус с магнитуд от 5 и повече по скалата на Рихтер, следват други трусове с по-малка сила. По този начин природата балансира своето равновесие. Понякога този трус може да бъде само един. Друг път може да бъдат два или три.

Но не не винаги слабите земетресения са безопасни. Преди четири години в Провадия едно земетресение с магнитуд от 3,2 по Рихтер причини огромни щети на местните жители.

Напука се мазилката по външните фасади на къщите и на детската градина. Таваните в помещенията също бяха напукани. Наши читатели тогава споделиха, че мазилката по комините на къщите им се напукала. А там, където е била вече напукана, започнала да пада.

Поведението на животните се променя, когато предстоят по-силни трусове. Домашните любимци усещат предстоящите катаклизми. Те стават нервни. Търсят място, на което да се скрият. Не искат да излизат на разходка вън.

Селскостопанските животни (крави, коне, овце, кози) също реагират по аналогичен начин.

Биолози казват, че поведението на мравките и на змиите също осезаемо се променя, когато усетят, че в дълбините на земята предстои да се случат нетипични явления. Те може би са най-сензитивни, защото живеят на открито в природата и се движат по земята.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.