Ето причините, поради които задържате вода и съвети за справяне с проблема

0
1773

В никакъв случай не подценявайте този проблем

 

задържате вода
В никакъв случай не подценявайте този проблем

В следващите редове ще ви разкрием причините, поради които задържате вода и ще ви дадем полезни съвети за справяне с проблема.

За никого не е тайна, че 70% от човешкия организъм е съставен от вода. В мозъка водата е над 80%, а в костите – около 30%.

Водата в човешкия организъм съществува в определени пространства. Освен в клетките, вода има и в междуклетъчните пространства. Течностите от междуклетъчните пространства се отичат равномерно посредством лимфната система.

Когато в организма се получи задържане на екстрацелуларна течност, която не може да се оттече към кръвопотока посредством лимфната система, задържате вода. Натрупването на тази течност съответно води до подуване.



Едни от знаците, които издават, че задържате вода, са торбичките под очите сутрин или подутите ръце. Видимите места, на които се задържа вода, са глезените, китките, пръстите на ръцете и коленете.

Задържане на екстрацелуларна течност може да се получи и в малкия таз, корема, по протежение на целия крайник, около сърцето, в белия дроб или в мозъка. Ако пък се получи оток по ставите, той предизвиква болка. Това се дължи на факта, че наред със затрудненото свиване и разпускане, той притиска нерва.

Задържането на вода води до натрупване на токсични вещества

Отоците се делят на два вида – твърди или меки. Имунната система реагира на задържането на течност в междуклетъчното пространство чрез лек възпалителен процес. Това означава, че енергията на тъканите е нарушена.

Стига се до натрупване на токсични вещества, изхвърлени от клетките. Ако не вземете мерки навреме, ще се стигне до състаряване на тъканите.

Причините, поради които задържате вода може да са следните:

– Недостиг на протеини
– Венозен застой
– Претоварване на лимфния дренаж
– Пренасищане на организма със сол
– Недостиг на витамини от групата В
– Недостатъчен прием на вода

Ето и кои са естествените диуретици, които могат да ви помогнат да се справите със задържането на вода:

Ортосифон (котешки мустачки)
Тази билка спомага прочистването на черния дроб. Освен това тя усилва отделянето на жлъчен сок, повлиява благотворно работата на бъбреците и увеличава 2 до 3 пъти диурезата.

Миши уши (рунянка)
Тази билка ускорява обмяната на веществата в организма, детоксикира го и има диуретично действие.

Глухарче
Глухарчето се среща почти навсякъде и е изключително полезно. То може да се приема дори под формата на салата. То повлиява положително панкреаса като стимулира инсулиновата секреция, стяга венците, съдържа солидно количество витамини от групата В и има силно изразено диуретично действие.

Пъпки от бреза
Те също имат силно изразен диуретичен ефект, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.