Почитаме едно от великите чудеса на Иисус Христос: ЧИД на 27 април!

0
49

Амин!

027 април Лазаровден

27 април Лазаровден, икона ФБ

Чудото, което Господ Иисус Христос извършва, е безспорно доказателство за огромната сила, която Синът Божий притежавал.

От 8 април започваме да почитаме дълга поредица изключително важни за християните празнични дни.

Тяхната кулминация е най-мащабната лична трагедия в човешката история и завършва с най-великото духовно и историческо световно събитие.



Вече се досещате, че отново ставаме свидетели как всички признават Иисус Христос за Цар на царете. И му се кланят. А след това грозно го поругават, докато той изкупува човешките грехове на Кръста. И накрая възкръсва за вечен живот, за да ни покаже какво ще се случи с нас при второто пришествие.

На 8 април отново си спомняме как Господ Иисус Христос възкресява мъртвия Лазар.

Свети Лазар е роден в град Витания. Градът  бил разположен близо до великия Йерусалим.  Докато Иисус Христос странствал извън Йерусалим, Свети Лазар  се разболял и за отрицателно време се споминал. Когато Иисус Христос се прибрал от странстването, той научил за трагедията с младия Лазар. И че тялото му вече било положено в пещерата.

Лично Синът Божий отишъл в пещерата. Видял бездиханното тяло на Лазар.  Заповядал той да стане и да излезе от пещерата. Когато възкръсналият Лазар се появил вън, всички направо онемели.

В житието на Свети Лазар е записано, че живял още 30 години на Земята.

Бил стриктен в своя духовен и морален живот. Провъзгласен е за първия епископ на град Китион, който бил разположен на о-в Кипър. Вижте и първото видео долу.

Имен ден на 27 април празнуват Лазар, Лазарина, Лазаринка, Лазарка, Лальо, Лала, Лалка.

Празникът е с променлива дата и зависи от Великден.

Лазаровден е красив и щастлив пролетен празник. Според народните традиции на него празнуват момичетата, които са навлезли във възраст за женитба. В далечното миналото женитбата в ранна възраст била предопределена. Защото тогава момичетата посещавали училище до определена възраст. След това не се обучавали за висше образование. От жените се очаквало да бъдат домакини, съпруги и майки.

Днес времената са различни, а лазарките и лазаруването са начин за съхраняване на народните ни традиции. Не пропускайте второто видео долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.