Удължиха срока за задължително носене на предпазните маски

0
376

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде нова заповед. С нея удължи срока за задължително носене на предпазните маски

Задължителното носене на предпазните маски остава до 13 май
С предишната заповед срокът беше до 26 април 2020 г.

Т.е. Щабът искаше да преминат великденските празници и цялата Светла седмица. И от понеделник отново да се движим без маски.

Но след като през последните дни рязко се повиши броят на заразените от коронавирус у нас, носенето няма да отпадне.

Напротив, задължително ще носим предпазните маски до 13 май 2020 г. До тази дата страната е в ситуация на извънредно положение, припомни БГНЕС.

Да се надяваме, че няма да се наложи то да бъде удължено с още 1 месец.



Носенето на предпазните маски остава както до сега. При движение по улиците, в търговските обекти, на пазара. В обществените сгради. На работните места. В градския транспорт и в такситата. Когато излезете да разходите кучето или да изхвърлите боклука в контейнера.

Носенето на предпазна маска има двойно действие.

Не позволява на отделния човек да отделя в околната среда секрети, заразени с коронавирус. И не позволява човек да вдишва въздух, заразен с коронавирус.

Защото се оказа, че много хора са носители на заразата, но не знаят това, защото не проявяват симптоми. Една от причините е, че имат силна имунна система.

Ако нямате предпазна маска, отново можете да носите шал или кърпа, които покриват устата и носа.

Носенето на предпазна маска в дома важи за хората, които са под карантина в домашни условия. Тези лица подлежат на системна проверка от инспектори на РЗИ.

Инспекторите се обаждат на мобилния телефон и искат лицето под карантина да се покаже на терасата или на прозореца. То трябва да бъде и с маска на лицето. Ако лицето не бъде открито на адрес, подават сигнал в полицията и започва издирване. Тези лица подлежат на глоби, а законът предвижда и затвор.

Единствените, които не трябва да слагат предпазни маски, са гвардейците.

Според министъра на здравеопазването, те стоят на караул пред и в президентството на разстояние едни от други, съобщи news.bg.

Но извън караула, гвардейците също трябва да носят предпазни маски, когато отиват или се връщат от работа. Когато се движат из града или са в магазините.

От вчера задължителното носене на предпазни маска стана задължително и в цяла Германия.

През изминалите седмици се водеха спорове между канцлера Ангела Меркел и отделните провинции. Някои бяха съгласни, други не.

Но от вчера официално е въведено задължителното им носене както при нас, обяви БТВ.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.