Едно богатство от България, за което почти нищо не знаем (ВИДЕО)

1
793

България притежава толкова много богатства, а ние познаваме само малка част от тях. Сега ще научите нещо от първа ръка, което ще ви изуми

Отново сме с предаването „Въпрос на гледна точка“, в което водещият Стойчо Керев успя да разгадае още един мит с помощта на режисьора Дамян Попхристов, който от много години живее в САЩ и преподава на студенти.

Докато учил друго висше образование, Дамян Попхристов попада на древни текстове, свързани с богомилите.

Той прави непознати до сега изследвания на богомилството в България. Материали за това духовно течение той открил в Университета в Ню Йорк.

Докато прави своите изследвания,  Дамян Попхристов попаднал на тестове за богомилите в България на латински.



bogomili-damjan
За укриваните тайни на богомилите в България

Помолил свой колега, специалист по римска история, да преведе тестовете. Американецът никога не бил чувал за богомилите, но толкова се пленил от тях, че в момента пише история.

А Дамян Попхристов каза, че е тъжно чужденци да пишат за нашата славна древна история и чужденците да я познават по-добре от нас.

Девизът „Свобода, братство и равенство“ не е казан за първи път по време на Френската революция, а е девиз на богомилите от България.

Богомилството е създадено от Боян Мага, най-малкият син на цар Симеон Велики.

В първите години неговите последователи не са се наричали богомили. Името им е дадено  много по-късно от презвитер Козма, определяйки като техен духовен наставник поп Богомил.

Изгледайте видеото. Ще научите изключително любопитни факти, за които много хора няма как да са чули преди, защото Дамян Попхристов ги е почерпил директно от библиотеките в САЩ.

сподели бутон

loading...

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.