Тази нощ е вълшебна – не я пропускайте

0
53

Вашите желания ще се сбъднат

Тази нощ е вълшебна, Сн. ФБ

А заслуга за сбъдване на вашите желания ще има Свети апостол Петър.

Неговата памет почитаме на 29 юни всяка година. Празникът не се влияе от датата на Великден.

Свети апостол Петър е първият Христов ученик, който бил рибар и се казвал Симон.

На празника Свети Дух огнените езици от Небето осенили последователите на вече Възнеслия се на Небето Иисус Христос и неговата майка Пресвета Богородица. Те започнали да говорят на различни чужди езици, които до онзи момент не са знаели.След това се разделили и се пръснали по света, за да проповядват Словото Божие.

През 42 г. след Христа Свети Петър е арестуван по заповед на владетеля на Палестина Ирод Агрипа I. След това е изпратен на заточение в Йерусалим.

По Божията воля Свети Петър успял да избяга и се преселил в Сирия, в гр. Антиохия.

Освен, че проповядвал Божието слово, Свети Петър започнал да лекува болни и недъгави хора.

През 64 г. след Христа Свети Петър е заловен по време на гоненията срещу християните, инициирани от император Нерон. Трябвало да бъде разпънат на дървен кръст.

Самият Свети Петър пожелал да бъде обърнат с главата надолу, понеже приемал себе си за недостоен да приеме мъченичеството по начина, по който го направил Иисус Христос.

На 29 юни тачим още и паметта на Свети Павел, друг от най-известните Христови последователи.

Свети Павел бил езичник и преследвал християните. Случило се да ослепее, а след това чрез Божие чудо, неговото зрение се възвърнало. И от тогава той се превърнал в един от най-ревностните християни и апостол на Иисус Христос.

На Петровден 29 юни имен ден честват Петър, Петра, Петрана, Петя, Павлина, Павлинка, Павел, Пoлина, Камен, Камена, Каменка.

Според народните вярвания за Петровден трябва да се приготви празнична трапеза.

Понеже на Петровден постите приключват и в църква вярващите, които са постили, се причестяват, за обяд те ядат пилешко месо. В миналото стопаните отглеждали кокошки и пилета у дома, затова правели курбан от младо пиле.

Най-често те го приготвяли като яхния с много лук и подправки.

Днес от пилешко месо могат да се сготвят разнообразни ястия, така че вие решете какво пиле ще поднесете на своето семейство. Това се прави дори и да нямате именник вкъщи, както приготвяме шаран за Никулден.

Освен пиле, по Петровден зреят първите ябълка, които наричат петровки. Днес е пазарен ден и производителите изнасят на пазара от тези малки, но изключително ароматни и вкусни ябълки.

Ако ги намерите, не се колебайте да си купите.

На Петровден е добре да отидете на църква, да си запалите свещи за здраве и да почетете Светите Петър и Павел. Ако сте решили да участвате в цялото богослужение, занесете петрови ябълки, които да бъдат осветени за здраве от свещениците.

На големите празници не се чисти, не се пере, не се шие, не се върши друга подобна работа, която може да бъде свършена предния или през следващия ден!

На Петровден имен ден in memoriam имат големият народен лечител Петър Димков, големият Вселенски учител Петър Дънов, известният и обичан актьор Петър Слабаков и Петър (Чочо) Попйорданов.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.