Доц. Николов говори за алергиите към дървесните полени

0
231

Полезна информация

Доц. Николов в студиото на „Пулс“ в разговор за алергиите към дървесните полени

Доц. Георги Николов гостува в предаването „Пулс“ по nova.bg/news. Заедно с автора и водещ на предаването за здраве Гергана Добрева разискват една изключително важна тема.

Специалистът обяснява, че все повече хора страдат от алергии към дървесните полени.

Алергиите се активират през пролетта, когато дърветата започнат да цъфтят. И би следвало да приключат през лятото, когато приключи дървесният цъфтеж.

Доц. Николов обяснява, че най-силно изразената алергия е към брезите от групата на дървесните полени. Периодът на цъфтеж започва в края на месец февруари и началото на месец март. Продължава до средата на април.



Пациентите, които имат брезова алергия, посещават специалиста с асматични пристъпи, с кашлица и със затруднено дишане.

Оплакванията могат да бъдат твърде тежки, когато пациентът се намира сред природата, уточнява доц. Николов. Полените полепват и по дрехите.

Алерголозите съветват всички пациенти да внимават какъв вид храна консумират. Възможно е да са появи и кръстосана алергия. Например, пациентите, които страдат от брезова алергия, често пъти изпитват затруднение при консумацията на ябълки, на киви, на череши, на праскови. Дори и на лешници.

В последните години у нас се наблюдава алергия от амброзия, която  е и силно изразена.  Преди десетина години в страната е била внесена заразена царевица. След това растението започва да избуява и да причинява алергии.

През последните години у нас се наблюдава ръст и на медикаментозна алергия. Алергията от лекарства се среща повече при по-възрастните пациенти, допълва доц. Николов.

Не пропускайте видеото долу. Ще научите още полезни съвети от доц. Николов.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.