Това са поздравите за 24 май на българските държавници

0
107

Днес България празнува Деня на буквите

Поздравления от БГ държавници по случай 24 май, Сн: БТВ – Ладислав Цветков

Днес имаше земетресение в страната – повече за него ТУК.

Президентът ген. Румен Радев поздрави всички българи така:

„Скъпи сънародници,
Има един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник, за който не спорим. В деня на Светите братя Кирил и Методий сваляме доспехите, зарязваме злободневните дискусии, пози и титли, крачим заедно в шествията – студенти и академици, млади и стари, защото в безбрежното поле на науката и културата цял живот си оставаме ученици. На 24 май всички сме деца. Спомняме си какви сме били, иска ни се да сме като тях – непредубедени, възторжени, откриващи света. Днес си спомняме буквите и лицата на учителите, които са ни направили хора.

От България тръгват значими културни процеси в Европа – българската азбука, славянската книжовност, богослужебна традиция и богомилството са вградени в културния код на континента. Затова ние, българите, сме неделима част от Европа не по милост, а по принос, не за услуги, а заради заслуги. Ние трябва да се гордеем с това!



Българското културно поле в нашата кръстопътна Родина е попило много влияния. И смея да твърдя, че има неща, които са недостъпни за хладния ум, но които нашият народ разбира тъкмо поради своя древен, сложен, понякога болезнен, но богат духовен опит.

На 24 май всички българи имаме повод да почувстваме уюта на нашия роден език. В него се завръщаме като в свой дом, дори когато сме сами с мислите си или далеч от Родината. Нека не забравяме, че ние живеем в езика и той живее чрез нас. Че всички заедно подреждаме този единствен общ дом. Нека бдим над него, нека го изговаряме с любов, да не пилеем думите, а да ги пазим. Всяко поколение завещава своя версия на езика на следващото, затова днес, създавайки българския език в нашите разговори, да го правим поне толкова богат и изразителен, колкото този, който наследихме от нашите предшественици.

Нека честитим историческия успех на писателя Георги Господинов. Това е не само признание за българския език, култура и просвета, но и прекрасен подарък за днешния празник.

За първи път виждам толкова хора, излезли да почетат празника. Убеден съм, че духовният подем, който залива българските улици и площади днес, е залогът, че като народ ще надмогнем всяко изпитание. Че България ще бъде единна, още по-силна и духовно богата.
Честит празник!“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа:

„На 24 май – „Букър“ за Георги Господинов и „Времеубежище“! Чест и признание за българския език, Георги Господинов и България!“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във ФБ:

„Да образоваме децата си в любов към род и Отечество
Поздравих българските учители, научни, просветни и културни дейци, посветили живота си на каузата да пазят и предават българската духовност
Честит празник на буквите, на просветата, науката, културата и славянската книжовност. Да пребъде делото на светите братя Кирил и Методий и на техните ученици. Благодарност на българските учители, научни, просветни и културни дейци, посветили живота си на най-благородна кауза: да пазят и предават българската духовност. Тя ни е съхранила като народ в най-трудни години. На нея трябва да се опрем и днес.
Това заявих по време на отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Самоков.
Наред с почитта ни към светите братя Кирил и Методий, да помислим за днешните будители, за трудното им дело. За стотиците млади хора, които не учат. За хилядите, които учат по неразбираеми учебници с подменена история и заличени български класици. Днес грижата ни трябва да е за тях. Учители, родители, бдете!!! Да образоваме децата си в любов към род и Отечество и в почит към българщината. Честит празник!“

Кирил Петков, съпредседател на ПП – ДБ написа:  „Честит празник на българската писменост и култура! 24 май е празникът, който безспорно носи най-много положителни емоции на всички българи.“

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отправи своите поздрави така:

„Поздравявам всички по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празник, утвърдил се със своята тържественост като най-светлия, най-съкровения български празник, пренесъл възрожденския си дух през вековете, събрал в едно гордост и преклонение пред буквите, словото, просветата, културата и духовността.
На този ден изказваме благодарност към всички, които пазят културно-историческото наследство на България и го предават на младите поколения. В този тържествен ден с основание се гордеем с постиженията и всеотдайността на българските учители и преподаватели, които градят духовната крепост на писмеността, просветата и знанието. На тях и на техните ученици пожелаваме с нестихваща жажда за знания да продължават смело напред!
Поклон пред всички вас – скъпи наши съвременни просветители, бъдете живи и здрави, с вдъхновение следвайте мечтите си и постигайте творчески успехи!
Този празник ни задължава да познаваме и уважаваме българското слово и българската национална култура и с гордост и със самочувствие да ги представяме пред света. С всички сили трябва да мислим и да работим за образованието, да превърнем читалищата, библиотеките, всички културни средища и училищата в по-желано място, където идните поколения с вдъхновение да продължат да съхраняват българските традиции и да градят по-добро бъдеще.
В днешните времена на изпитания и превратности повече от всякога е нужно нашето единство и с нова вяра в силата на духа и в силата на общите усилия да се изправим пред проблемите и да решим кризите, за да съградим желаното настояще и бъдещето, което искаме да завещаем на децата на България.
Честит празник!“

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.