Вълшебна нощ: Небето се отваря и Господ сбъдва молитвите

0
292

Амин!

Вълшебна е нощта срещу Кръстовден, Сн: ФБ

Молете се на Господ! Славете Господ, неговите дела и неговите чудеса!

На 14 септември празнуваме великия празник Кръстовден. Денят е свързан с Кръста Господен, на който е бил разпънат Господ Иисус Христос, за да изкупи греховете на човечеството.

Светият кръст е чудотворен и е наречен още животворящ.

Честта да бъде намерен Господ оказал на Света Елена. Нейният син Свети Константин победил злия преследвач на християните Максентий с малка армия. Но с кръст на бойните знамена. Така в просъница лично Господ Иисус Христос го насърчил да сложат кръстове на бойните знамена и на шлемовете на войниците. И чудото се случило.В знак на признателност Свети Константин изпратил своята майка с флота до Светите земи. Там издигнали храм на Божи гроб за прослава на Господ.

А откриването на Светия кръст станало отново с чудо.

Докато копаели основите на храма открили 3 големи кръста. Присъстващите си дали сметка, че това са кръстовете на Господ Иисус Христос и на двамата престъпници, разпънати с него. Въпросът бил кой е Господският кръст от трите.

В този момент се появила траурна процесия. Допрели кръстовете до починалия. При допира на третия кръст покойникът се събудил и възкръснал. Така станало ясно кой е Светият Кръст на Господ Иисус Христос.

Светият кръст бил нарязан на парчета. Света Елена взела част от него, заедно с гвоздеите, с които Иисус Христос бил закован на кръста.

Единият от тях император Константин монтирал на своя шлем, за да го пази и да му дава мъдрост.

Света Елена хвърлила единият от гвоздеите в морето, за да може да усмири силната буря, която се разразила и можела да обърне кораба, с който се прибирали от Йерусалим към Константинопол.

Светите Константин и Елена почитаме на 21 май.

Според църковните традиции в нощта на Кръстовден – от 13 до 14 септември се правят нощни бдения. Култово място в България е Кръстова гора, защото там някъде под земята е скрито парче от Светия кръст Господен, което върши чудеса.

Много хора са били изцерени, след като са преспали на Кръстова гора. Това се случило и с младата княгиня Евдокия, надарена художничка.

В знак на благодарност цар Борис Трети и подполковник Величков изработват голям метален кръст, който монтират на Кръстова гора. Снимки и повече информация  ще научите ТУК.

Спазва се строг пост и не трябва да се върши домакинска работа.

Според старите български народни традиции след Кръстовден започва активният гроздобер и засаждане на посевите, които ще презимуват и на следващата година ще дадат реколта.

Нощта на Кръстовден е равна на деня, а след Кръстовден денят започва да става все по-малък, а нощта все по-дълга.

Имен ден на 14 септември празнуват много българи с  имената  Кръстьо, Кръстил, Кръстина, Кръстила, Кръстена,  Кръстилена, Кръстана,  Кръстан,  Кънчо, Кана, Криста,  Кристина, Кристияна, Кристиян.

Тази нощ наблюдавайте небето. Ако видите падаща звезда, звезди като кръст или друг знак, знайте, че Господ е чул вашите молитви.

Късмет на всички!

***

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.