Остров Северен Сентинел – недокоснат от цивилизацията

0
404

В Бенгалския залив се намира остров Северен Сентинел, чието коренно население никога досега не е контактувало с останалия свят, а очевидно и няма и желание за това

Малкият остров е част от Индия, но никой не го посещава заради известната враждебност на местните жители. Предполага се, че те живеят там в пълна изолация от поне 60 хиляди години, като сега броят им сега е около 50 и 400 души. Основният им метод за препитание е лов и събирателство на различни ядивни растения и плодове, виреещи на остров Северен Сентинел. Счита се, че жителите не се занимават със земеделие, но това не е съвсем сигурно, тъй като гъстата растителност затруднява значително провеждането на по-задълбочени наблюдения от въздуха, които да го потвърдят окончателно.

Обитателите на тропическия остров са може би най-уязвимото общество в целия свят, тъй като пълната им изолация до този момент ги прави потенциално уязвими дори и за най-обикновени заболявания като морбили и грип. Именно и поради тази причина дори и един-единствен човек, посетил острова, може да ги унищожи напълно, пренасяйки някакво безобидно за останалия свят заболяване.

остров
Жителите на малкия остров са крайно недружелюбни

loading...


ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.