Древна мумия поднесе неочаквана изненада

0
283

Древноегипетска мумия поднесе неочаквана изненада на науката, след като в коляното й беше открит метален ортопедичен щифт, подобен на използваните в медицината днес

Шокиращото откритие е на учени от американския университет „Бригам Янг“ при извършване на стандартен ДНК анализ на древноегипетска мумия на мъж на възраст около три хилядолетия. Извършвайки рентгеново изследване, учените се натъкват на 23-сантиметров метален ортопедичен щифт, закрепен чрез органична смола, който свързва костите на коляното.

Последвалият анализ показва, че на въпросния индивид, чиято мумия е предмет на изследване, приживе е извършена сложна хиругична интервенция на крака, която  изумява учените с изключителната си прецизност.

Необичайното в случая обаче е, че намереният метален щифт удивително много напомня на съвременните метални щифтове, използвани с подобна цел. Това поражда множество въпроси, на които науката не може да предложи задоволително обяснение, тъй като до този момент не е откривано нищо подобно.

Находката, открита в древната мумия, бързо се превръща в обект на спор в научните кръгове, които за момента нямат отговор на загадката, а самите учени признават, че повече от всичко биха желали да разберат отговора на тази древна мистерия.



мумия
Тайнствената мумия, която изненада света

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.