Внимание родители: Не купувайте вие ваксини за децата

0
276

В момента в някои градове има недостиг от ваксини за малките деца. Родителите търсят сами да ги купят, но това крие огромни рискове

Според д-р Радосвета Филипова – началник  отдел „Надзор на заразни болести” при Министерство на здравеопазването, няма да има проблем ако на новородените им бъде поставена имунизация с една седмица по-късно.

Много по-големи рискове крият ваксините, които родителите могат да купят, защото не навсякъде са запознати с правилните начини за тяхното съхранение.

Ваксини, които не са били правилно съхранени, могат да предизвикат алергични реакции при децата.

ваксини
Родителите да не купуват сами ваксини за своите деца

Това важи не само за ваксини, които са закупени от българския пазар, но и онези, които са внесени по поръчка от чужбина.



Някои от тези реакции може да се окажат и по-страшни.

Според здравните норми, реимунизацията на новородените може да бъде отложена до 2 седмици. През това време ще бъдат доставени нужните ваксини. Това обстоятелство не трябва да тревожи родителите.

Още в началото на идващата седмица започват да раздават четиривалентни ваксини. По този начин сроковете ще бъдат спазени.

Все още не е отшумял напълно гръцкият вирус коксаки, който причини доста неприятности на малките деца от детските градини, яслите и началните класове.

Заразата беше хваната от български деца, които са почивали в Гърция в началото на септември.

Без да знаят, те пренесли вирусите у нас и по този начин заразяват своите съученици и другарчета в градината, защото вирусът се предава чрез слюнката.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.