Дилма Русеф е отстранена от властта: Съдбата й е неопределена

0
284

Рокадите в Бразилия доведоха до остраняване на президента Дилма Русеф от властта,  съобщи  председателят на бразилския Федерален сенат

Бразилският парламент отстрани  Дилма Русеф от длъжността президент  за срок от 6 месеца.

В момента, в който Дилма Русеф  получава уведомлението за временно отстраняване от длъжност, Сенатът започна да  разглежда по същество  въпроса за импийчмънт на президента, оповести Ренан Калейруш – председател на Федералния сенат.

През следващите 6 месеца Дилма  Русеф  запазва своите президентски правата като използване на официалната президентска резиденция, лична охрана, медицинската застраховка, служебен автомобилен и въздушен транспорт, както и заплатата.

С нея продължава да работи  екипът от  съветници, с който е работила като действащ президент, допълни Калейруш.



Дилма Русеф
Дилма Русеф е отстранена за 6 месеца – съдбата й като президент не е ясна

Заплатата на бразилския президент, след приспадане на  удръжка за данъчни цели, е 22 883 реала, което е 6500 щатски долара.

Дилма Русеф  продължава да живее в официалната президентска резиденция Паласиу да Алворада. По този начин тя ще продължи да използва услугите на персонала там –  готвачи, охрана, градинари.

Правомощията на Дилма Русеф за следващите 6 месеца  поема  вицепрезидентът Мишел Темер.

Президентът Русеф ще бъде  отстранена от поста завинаги, ако  гласуват 2/3 от бразилските сенатори или 54 души.

Бразилската опозиция поиска оставката на президента и насрочване на разследване срещу нея за подозрения, че е  укривала  данъци и е използвала  държавни средства за финансиране на нейното преизбиране.

Според самата Русеф, това е преврат и тя обеща, че няма да се предаде, а ще се бори до края, за да възтържествува истината.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.