Велик празник е 9 декември: ЧИД!

0
400

Честит велик празник на всички!

Света Анна и Свети Йоаким

На 9 декември почитаме изключително важна историческа и християнска личност – бабата на Иисус Христос и едно изключително важно събитие. Честит Имен Ден!

Малко преди 9 декември Свети арх. Гавраил – известният Божий вестоносец се явил на един мъж в напреднала възраст и на неговата немлада жена.

Мъжът служил в храма и се казвал Йоаким. Свети арх. Гавраил му донесъл прекрасната вест, че съвсем скоро той и неговата съпруга Анна ще станат родители на малко момиченце, защото молитвите им през дългите години били чути от Господ.

След това Свети арх. Гавраил отишъл в дома на Свети Йоаким и в градината открил неговата съпруга как работи и  се моли на Всевишния, че иска да стане майка.



zachatie
На 9 декември Света Анна заченала малката Мария

И на нея Вестоносецът казал, че всеки момент ще зачене и ще стане майка, защото Господ е милостив и решил да сбъдне съкровената й мечта.

На 9 декември Света Анна заченала, а след 9 месеца родила малката Мариям на 8 септември – Малка Богородица.

Света Анна един ден щяла да бъде баба на Иисус Христос, но те двамата не  се засичат на Земята, защото няколко години, след като се ражда Дева Мария, нейният баща умира, а след него и майка й.

От момента, в който Света Анна заченала малката Мариям започва нова епоха в християнството. Защото именно Дева Мария ще даде земен живот на Сина Божий.

sv-anna
Света Анна, Дева Мария и Свети Йоаким – щастливи заедно, но за твърде кратко

Имен ден на 9 декември празнуват всички с имената Ана, Анна, Анка, Ани, Анита, Аника, Анелия, Анета, Анушка, Анчето, Аньо, Яна,  Янка, Янко и Янчо.

Според народните традиции, Света Анна също е закрилница на дома, децата и техните майки.

Макар, че тя не е толкова популярен християнски персонаж като Пресвета Богородица, например, всеки вярващ може спокойно да търси и нейната подкрепа, закрила и застъпничество.

Дори и да не празнувате имен ден, вървете на църква, поклонете се на Света Анна и потърсете нейната помощ.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.