Разбихте колата в дупка на пътя? Така защитавате вашите права (ВИДЕО)

0
322

Дупките по пътя стават все повече. Попадате с колата в някоя от тях и разбивате превозното средство. Трябва да съдите Общината

В рубриката „Чети етикета“ по Би Ти Ви Биляна Гавазова покани  Мария Ботева инспектор в „Пътна полиция“,  Стефан Софиянски – представител на застрахователите и адвокат Мариана Розованова.

колата
Ако колата пострада така, трябва да си търсите правата

Направени са много промени в Закона за движение по пътищата, обяснява инспектор Ботева.

Има ПТП със самокатастрофирали МПС-та.

Пострадал е лек автомобил, който не може да бъде предвижен на собствен ход, следствие на произшествието.Служителите на КАТ са задължени да посетят  мястото на произшествието и да съставят протокол.

По сигнал на зрители има един тънък момент, коментира Биляна Гавазова.

За да може водачът да осъди Общината, когато е повредил своя лек автомобил поради дупки на пътя, трябва да се напише, че е шофирал с позволената скорост.

колата
Биляна Гавазова и нейните гости

В противен случай няма да спечели делото.

Представителят на застрахователите коментира, че едва в 20% от случаите на самокатастрофа КАТ е написал, че водачите са шофирали с позволената скорост.

Когато лице е направило катастрофа заради дупки на пътя и КАТ е записал, че е карало с превишена скорост, застрахователят е длъжен да изплати обезщетение за щетите по лекия автомобил.

Това важи само ако лицето не е употребило алкохол. Застрахователят не може да предяви регресен иск – да търси обезщетение от виновната Община.

Ако в протокола е записано, че водачът е пътувал с позволената скорост, тогава застрахователят ще предяви регресен иск към Общината и тя трябва да му изплати сумата.

колата
Стефан Софиянски е представител на застрахователите

Но ако водач е катастрофирал заради дупка на пътя и не търси КАТ, не представи протокол, тогава застрахователите винаги печелят делата срещу Общините.

Адвокат Мариана Розованова дава следния  съвет, когато разбиете колата. Важно е да се установи  щетата, кой е виновен и връзката между тях.

Намирането на свидетел е ключов момент.

Доказването на вреди по МПС-та следствие на дупки става чрез:

1 – Свидетелски показания;

2 – Протокол на КАТ;

3 – Документи за извършения ремонт – превозното средство да бъде откарано в оторизиран сервиз, който може да издаде протокол.

4 – Съдебно-техническа експертиза на колата;

Цената на едно такова дело зависи от материалния интерес, който ищецът търси, обяснява адв. Розованова.

Не пропускайте да изгледате видеото на „Чети етикета“   ТУК >>>.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.