Разкриха тайните от миналото на Марс

0
319

Деформацията на планетата се дължи на сблъсък отпреди 4.3 млрд. години

Екип от японски и американски учени направиха любопитни разкрития за тайните от миналото на Марс.

Марс
Деформацията на планетата се дължи на сблъсък отпреди 4.3 млрд. години

Откритието, направено от екипа учени за Марс, потвърди хипотезата, направена преди три десетилетия. Припомняме, че тогава учените проговориха за последствията от единствения сблъсък на небесно тяло с Марс.

Освен това специалистите обясниха гладкия и сравнително млад релеф на северното полукълбо на Червената планета. То е доста по-младо от южното полукълбо.
Специалистите обясниха и високото съдържание на метали в недрата на планетата и произхода на марсианските луни Деймос и Фобос.

Според учените, преди около 4.3 млрд. години небесно тяло се е блъснало в северното полукълбо на Червената планета. Предполага се, че това тяло е било с диаметър не по-малък от 1 200 километра. На практика това означава, че небесният обект е бил по-голям от този на Церера.Именно в резултат на този сблъсък се е стигнало до деформацията на Марс и внасянето на метали в недрата на планетата.
Той е причината и за формирането на луни от появилите се след него отломки.

Заради това северното полукълбо е по-младо от южното. Оценката на учените сочи, че към днешна дата металите съставляват 0.8% от масата на Червената планета, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.