Честит Имен Ден на 14 януари!

0
705

В историята на християнството остава името на още една смела и праведна християнка, чието имен ден  е почитан не само у нас, но и в чужбина

Света Нина има интересен произход. Родена е в Кападокия. В Кападокия е роден и Свети Сава, когото почитаме на 5 декември.

Нейният баща Завулон е роднина на световноизвестния великомъченик Свети Георги, а Йерусалимският патриарх е вуйчо на Света Нина – брат на нейната майка Сусана.

Когато малката Света Нина навършила 12 годинки, нейното семейство заминало на поклонение по светите земи на  Йерусалим.  Те търсели плащеницата  на Иисус Христос, за да могат да й се поклонят.

nina-ssv
Света Нина

Когато пристигнали в Йерусалим, научили, че плащеницата е отнесена на друго място.Тогава в живота на семейството настанал сериозен обрат.

nina-sv-icons
Света Нина

Бащата на Света Нина взел позволение от своя зет – Йерусалимския патриарх и се установил в пустинята, за да може там необезпокояван от никого да се посвети на Всевишния.

От житията на светиите знаем, че в пустинята са живели преподобната Мария Египетска и преподобната Параскева – Петка Епиватска, Търновска и Българска.

През 303 година, Света Нина все още била в Йерусалим, когато император Диоклетиан предприел поредното гонение над християните.

Света Нина и още няколко девойки-християнки трябвало да бягат, за да се спасят от гибел.

Така те достигнали до територията на Армения.

След като доносниците съобщили на Диоклетиан, че група млади християнки се укриват на територията на Армения, той поискал да бъдат заловени и върнати, за да бъдат съдени.

nina-sv-sv
Света Нина
nina-svsv
Света Нина

В противен случай Диоклетиан заплашил цар Тиридат, че ще му обяви война.

Изплашен за своя живот и за съдбата на страната си, цар Тиридат наредил да заловят младите девойки-християнки и да ги изпратят при Диоклтиан.

Всички момичета били заловени. Само Света Нина успяла да се спаси.

Самичка продължила към Грузия.

Света Нина успяла да се спаси, понеже се намирала под пряката закрила на  Пресвета Богородица.

Като доказателство, Пресвета Богородица подарила на Света Нина кръст, изработен от стеблото на една лоза. Този кръст и днес се пази в храма, в който почиват Светите мощи на Света Нина.

На крехките плещи на младата Света Нина лежала огромна отговорност.

Тя трябвало да положи основите на християнството в Грузия.

saint-nino-cross
Това е кръстът, който Пресвета Богородица подарила на Света Нина
nina-kiev-sv
Чудотворните мощи на Света Нина

С огромна и дълбока вяра в Бога и в делото, което трябва да извърши, Света Нина успяла да покръсти много стари и млади грузинци.

Това съвсем не станало бързо и лесно, понеже владетелят на Иверия – Грузия царят Мириан  бил езичник, който се кланял на идолите.

Но волята и упоритостта на младата Света Нина се оказали по-силни. В крайна сметка цар Мириан станал християнин.

През следващите години изиграл важна роля за развитие на християнството в тази част на света.

След като свършила толкова важна духовна работа, Господ прибрал душата на Света Нина на  14 януари 335 година – преди 1680 години.

Днес чудотворните мощи на Света Нина, която е приета като небесен и духовен покровител на цяла Грузия,   почиват в Бодбийския манастир.

На 14 януари имен ден празнуват жените с имена Нина, Нинка, а  грузинският вариант е Нино.

Имен ден не празнуват имената Николина, Ники и Николинка, защото те са свързани със Свети Николай Чудотворец – 6 декември.

На 14 януари БПЦ почита още паметта на Светите отци – мъченици, които били избити в  Синай и Раита. За тях повече научете ТУК. 

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.