Два велики празника честваме на 6 май: Честит Имен Ден на хиляди българи!

0
293

През 2019 г. на 6 май се застъпват два велики празника. Единият е с постоянна дата, а вторият с променлива. Честит Имен Ден!

6 май
 На 6 май 2019 г. празнуваме два велики празника

По традиция на 6 май всяка година честваме Гергьовден.

Почитаме паметта на Свети Георги Победоносец и на Свети Йов Многострадални.

Няма човек, който да не знае кой е Свети Георги.

На него е кръстен българският манастир на Света гора, Атон, по-известен още като Зографски манастир.Според народните традиции слагаме клонки бук не само на иконите вкъщи, но на входната врата. Някои даже и на леките си автомобили.

Ако вкъщи имате бук от миналата година, не го хвърляйте в боклука. Пуснете го в течаща вода – река, изгорете го или го закопайте  в градината.

Свети Йов Многострадални има изключително интересно и поучително житие. От него научаваме защо вярата в Бога е толкова важна.

Имен ден на 6 май празнуват Георги, Гошо, Гого, Гоце, Жоро, Жорж, Джордж; Георгия, Гергана, Гери,  Герга, Гинка;  Гина, Гана, Ганка, Генко, Генчо, Ганчо; Йовка, Йовчо, Йован, Йована.

Честит празник на Българската армия!

И тази година ще има голям военен парад в центъра на София.

Заради Великден, тази година на 6 май се пада вторият велик празник. Той се нарича „Света София – премъдрост Божия“.

Празнува се винаги в понеделника след Томина Неделя.

Не трябва да се бъркате с празника на 17 септември, когато почитаме Света София и нейните дъщери Надежда, Вяра и Любов.

Не става дума за някоя светица или мъченица с името София.

София  е събирателно име за Божията премъдрост – Господ Иисус Христос като Бог-Слово. Може да се каже и по друг начин, че Иисус Христос е Божията Премъдрост.

През цялата седмица след Възкресение отдавахме почит към различни важни християнски личности. Например, в понеделник почетохме Светите апостоли. Във вторник Божията майка. В събота Свети Йоан Кръстител. В неделя Свети апостол Тома, който бръкнал с пръст в раните на Иисус, за да се убеди, че  наистина е възкръснал.

А в понеделника отново отдаваме почит на Иисус не просто като Син Божий и като наш Спасител, а като Слово, в което е събрана цялата Божия премъдрост. Той е част и от Светата Троица – Бог Отец, Бог Син и Светият дух.

На 6 май вървете на църква. Запалете си свещички в храма.

Помолете се Господ винаги да ви дава мъдрост, с която да се справяте с всички предизвикателства в живота и да разрешавате своите проблеми.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.