Това му е цаката на истинския пататник (тайната на Родопите)

0
632

Ето го истинския пататник, на който никой не може да устои

пататник
Така се прави истинския пататник, бижуто в родопската кулинария

Предлагаме ви рецептата за пататник. Но истинския пататник – така, както го правят в Родопите, откъдето и произлиза всъщност. Много е лесно, само му запомнете цаката. А после няма да можете да му устоите.

Трябват ни 700 грама картофи – около 5-6 средни картофа, две яйца, 50 грама сирене, половин лъжица сух джоджен, една малка глава лук, 60 грама масло, сол на вкус.

Първо трябва да си обелим и да си настържем картофите на по-едро ренде.

Посоляваме ги хубаво и ги оставяме настрани за около пет минутки. След това добре ги изстискваме от водата, която пускат.



След това към тях си добавяме двете яйца, а после слагаме и ситно нарязания лук, заедно със сухия джоджен.

Разбъркваме си много хубаво цялата тази смес, а ако искате, може предварително леко да задушите лука, преди да го смесите – зависи изцяло от вас.

Взимаме си един тиган и го загряваме хубаво. В него си разтапяме половината от маслото, а втората половина ще разтопим за печенето на втората страна на вкусния пататник.

Всяка от страните на пататника се пече за около 12-ина минутки на по-слаба температура, за да не прегори. Може да сложите и капак на тигана, за да се задуши леко.

Пак повтаряме – за да стане перфектен пататникът, важно е да го печем на слаба температура. На някои може да прилича на пържене на тиган, но самото правене е по-скоро препичане и задушаване в случая.

При обръщането на пататника е добре да сложим чиния върху тигана, за да не прецакаме ястието си баш накрая.

Уникалният родопски пататник се поднася още топъл на трапезата, заедно с купичка кисело мляко към него.

Уверяваме ви, че това е едно от най-вкусните и лесни народни ястия, с което ще си оближете пръстите. Гостите ви също ще останат очаровани ако ги изненадате с пататник.

Пожелаваме ви добър апетит и да ви е много вкусно на всички!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.