Проф. Станкев: Жизнено важно е да обърнете внимание на вените през лятото

0
192

Проф. Марио Станкев е съдов хирург

Проф. Станкев

Като гост в предаването „Пулс“, проф. Станкев и водещата Гергана Добрева  разговарят за вените.

Българското дружество по съдова хирургия и ангеология напомня, че трябва да се обърне внимание на венозното здраве. Става дума за разширените вени.

Акцентът на всеки специалист е да се направи възможно по-ранно диагностициране на заболяването. А през различните стадии от протичането заболяването се диагностицира по различен начин.

В началния стадий се наблюдава тежест в краката вечерно и нощно време. Крампи. Поява на отоци, петна по кожата на краката.



Ако един човек започне за първи път да изпитва подобни неразположение, това означава, че е дошло време да се срещне със съдов хирург или със специалист ангеолог.

Проблемът е изключително сериозен. Според справки на СЗО в световен аспект около 50% от населението на планетата е засегнато от някакъв венозен проблем.

В начален стадий заболяването е лечимо. Във всеки следващ напреднал стадий лечението става все по-трудно, с по-малки резултати и все по-скъпо.

Хроничната венозна недостатъчност на долните крайници възниква поради няколко причини. Едната от тях е запушване на венозен съд, през който се отвежда кръв до сърцето, за да бъде пречистена.

Възможно да са се образували тумори в малкия таз. Прекалена гъстота на кръвта. И образуване на тромби.

Увреден клапен апарат на вените.

Вените имат клапи. Чрез тях кръвта се движи само в една посока от крайниците към сърцето и не се връща назад. Ако тези клапи бъдат увредени, кръвта ще се връща обратно в крайниците. Ще се получава застой.

По време на бременност също.

Не пропускайте видеото долу. От въпросите на Гергана Добрева и от обясненията на проф. Станкев ще научите изключително важни и полезни съвети.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.