Доц. Кондурджиев за връзката диабет – увредени бъбреци – сърдечно-съдови заболявания

0
208

Доц. Атанас Кондурджиев е началник на Клиниката по нефрология при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София

Доц. Кондурджиев

Като гост в предаването „Пулс“, заедно с водещата Гергана Добрева, доц. Кондурджиев говори за връзката диабет – увредени бъбреци – сърдечно-съдови заболявания.

През последните години нараства броят на пациентите със захарен диабет и с метаболитни заболявания. Както и с артериална хипертония.

Причините за появата на тези заболявания са ясни – неправилният начин на живот и храненето.  Генетичната предразположеност е в значително по-малък процент.

В България има около 2 милиона хирептоници. А половината от тях въобще нямат представа, че са изпаднали в подобно здравословно състояние.



Половината от диагностицираните от своя страна не се лекуват правилно. В крайна сметка излиза, че от 2 милиона пациенти само 500 хил. провеждат правилно и адекватно лечение.

Пациентите със захарен диабет развиват бъбречна недостатъчност. Хроничните бъбречни заболявания се лекуват чрез диализа и чрез трансплантация.

Но понеже голяма част от пациентите с диабет не се подлагат на подобно лечение, те умират от сърдечно-съдови проблеми.

При захарния диабет се образуват и се отлагат в тъканите и в системите различни вещества. Те се наричат крайни гликирани продукти.

Точно те довеждат до появата на цитираните по-горе усложнения.

В начален стадий на диабет тези крайни гликирани продукти са в минимални количества. С течение на времето тяхното количество се повишава.

Изключително е важно да се пие редовно вода. Не само, когато човек е жаден.

При възрастните хора чувството за жажда се притъпява заради старостта и износването на органите. Те трябва да пият вода през целия ден, за да могат да поддържат баланса в своя организъм.

Облекчаване работата на сърцето и на бъбреците се постига чрез прием на диуретици. Това са лекарства, които предизвикват уриниране и по този начин тялото се освобождава от излишните междуклетъчни течности.

Не пропускайте видеото долу. От въпросите на Гергана Добрева и от коментарите на доц. Кондурджиев ще научите още изключително полезна и важна информация.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.