Поредно земетресение отчетоха в България

0
148

Информацията за днешния трус е оповестена от БАН от Националния институт по геофизика, геодезия и география

Земетресение в община Харманли тази нощ

Тази нощ в 03:49 часа е имало земетресение в района на село Черепово, общ. Харманли.

Силата на земетресението е 3,1 по скалата на Рихтер.

За момента няма информация за нанесени щети и поражения.

Магнитуд 3,1 по Рихтер е слаб, за да бъде едно земетресение разрушително.Но преди години у нас в района на Провадия подобно земетресение напука мазилката на много къщи и на детската градина. Паднаха тавани в домовете на няколко семейства. Имаше и срутен покрив.

Но да се надяваме, че у нас сеизмологичната обстановка ще бъде спокойна. И че природата няма да ни наказва с мощни трусове.

През годините България е била жертва на подобни земетресения. През 1913 г. Велико Търново претърпяло невиждани щети. Разрушени са много къщи, училища, църкви. Близките селища също пострадали – Лясковец, Горна Оряховица и други.

Но за разлика от България и нашия слаб трус, остров Крит беше атакуван от земетресение със сила 5,9 по скалата на Рихтер.

Снощи в 19:30 часа трусът раздвижил подземните маси под Средиземно море. Силата на природната стихия е отчетливо усетена на остров Крит. Но въпреки мощта на земетресението до момента няма информация за щети и пострадали хора.

Не се споменава трусът да е предизвикал високи вълни в морето и цунами.

Българи започнаха да се питат дали има връзка между земетресенията до Крит и в Гърция с тези у нас. Но от БАН не са дали отговор на въпроса.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.