Извънреден брифинг за приетия Национален план за готовност при пандемия

0
128

В извънредния брифинг участват проф. Ангелов, министър на здравеопазването. Доц. Кунчев, държавен здравен инспектор, ген. проф. Мутафчийски

По време на извънредния брифинг за приетия Национален пандемичен план

Вече е приет Националният план в България за готовност при пандемия. Той беше представен по време на извънредния брифинг.

Проф. Красимир Гигов ще бъде ангажиран с Националния план за готовност при пандемия.

Проф. Гигов е кадър на ВМА и е доказан професионалист. В момента е председател на БЧК и на Планинско-спасителната служба.

Целта на този План е готовност за реакция при всякакви видове вируси и грипове. През последните години човечеството беше подложено на ебола, свински грип, а сега на Ковид-19.



Това не е план за дадена болест, а за пандемия.

Планът, който вече е приет има за цел да разработва действия и стратегии за справяне както с настоящата пандемия, така и с бъдещи, ако се появят.

Ще служи по принцип за генеричност на държавата. Никой не може да знае какви нови болести ще излизат. Някои от болестите са следствие промяната в климата.

Към момента за справяне с пандемията с Ковид-19 са отпуснати около 2 милиарда лева.

Ако положението се запази същото, за медиците на първа линия ще са необходими по 100 милиона лева месечно.

По отношение на ваксините, проф. Ангелов коментира, че всеки български гражданин, който желае, ще може да се ваксинира против Ковид-19.

От 1 декември 2020 г. направленията за PCR тестове вече се издават по електронен път от личните лекари. Какво трябва да се направи, можете да научите ТУК.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.