Мадарски конник откриха и в чужбина

0
1055

Една уникална находка, която може да промени не само българската история. Учени се натъкнаха на Мадарски конник и в Афганистан

Учените достигнаха до определени теории за произхода на българите, но сега излизат нови факти, които ще променят знанията за нашия произход, твърди доц. д-р Иво Панов пред българските  медии.

Повод за това твърдение е откритието на българската експедиция, която се завърна от Афганистан, научихме от статия в „Списание 8“, цитирана от http://www.epochtimes-bg.com.

Мадарски конник
Откриха Мадарски конник и в Афганистан

Не само, че скалният монумент прилича на българския Мадарски конник, но той носи името Мадара.

Този конник е изсечен в скалите на планината Памир. Доц. д-р Панов смята, че в тази област в далечното минало е живяло българско племе.



Възможно е това племе да се е присъединило към българите на хан Аспарух и заедно да са пристигнали по днешните български земи.

Кой знае колко още български племена са се обединили преди да достигнат до река Дунав?

Уникалният скален Мадарски конник от Афганистан се намира в област, наречена Шамарк  на височина от 2500 метра.

За да бъде достигнат афганистанският Мадарски конник трябва да бъде направен преход с джип, който отнема около 50 минути и след това предстои катерене нагоре по скалите. Неговото местонахождение го е скрило от погледите на масовия турист, но въпреки това  е пострадал от талибанско нашествие. Главата на конника е унищожена.

Наименованието  Мадар има персийски произход  – „модар“ и означава „майка“. Затова местните наричат монумента „майка“. По принцип  названието „майка“  е свързано  с мъдростта.

Гробницата на Кир, който основал древна Персия се нарича „модар де Соломон“ – Соломоновата майка –  става въпрос  за древна  мъдрост. Не случайно се смята, че цар Соломон е притежавал не само неземни материални, но и духовни богатства, включително и един митичен пръстен.

Тръгвайки да проучват миналото на Афганистан в търсене на доказателства за произхода на българите от Азия, родните учени се натъкнали на още няколко любопитни факта.

В Афганистан има селища, които се наричат Варна и Шумен. Там битуват легенди и народни приказки за национален герой Ходжа Болгар.

Оказало се още, че повече от 800 думи звучат по еднакъв начин и в българския език и на фарси (официалният език в Иран).

В района на афганистанския Мадарски конник, когато някой искал да покаже, че една жена е красива, той правил сравнение с българките (красива като българка).

Когато се заговори за фолклорна музика, хората сравняват тяхната народна музика с българските ритми.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.