Иван Тренев разкрива неподозирани тайни от българската история

0
349

Журналистът и историк Иван Тренев изследвал личността на Софроний Врачански

Иван Тренев говори за Свети Софроний Врачански

Иван Тренев гостува в култовото предаване „Без формат“ на ЕТВ Хасково. Заедно с автора и водещ на предаването Христина Котларска ни отвеждат назад в дебрите на българската история.

Когато споменем името на Софроний Врачански, първото нещо, за което се сещаме е преписът на Паисиевата история. Той е автор на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски език.

Българската православна църква канонизира Софроний Врачански за светец през 1964 г.

Смел духовник, достойно отстоявал православната вяра, Софроний Врачански описва своя живот в „Житие и страдание грешного Софрония“.



В житието на Свети Софроний Врачански има пропуснати години. Журналистът и писател Иван Тренев се ангажирал да открие повече подробности за онези години, които били премълчани и останали неизследвани.

Софроний Врачански станал близък приятел с Осман Пазвантоглу. Пазвантоглу застава срещу Османската империя. Изключително добре образован, Пазвантоглу прави уникална реформаторска система във вилаета, който управлява.

Познавал се с Наполеон, но амбицията му била да стане султан.

Софроний Врачански правил обиколки из България, по сръбските земи, в Румъния и в Русия. Предвижването му било лесно и финансово обезпечено, защото имал силен гръб  в лицето на тайни масонски общества. Това са най-новите сензационни  разкрития, които Иван Тренев направил.

Не пропускайте видеото долу. От въпросите на Христина Котларска и от отговорите на Иван Тренев ще научите за първи път изключително любопитни факти за българската история.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.