Решено: Електронните рецепти стават задължителни у нас

0
280

Информацията е подадена от НЗОК

Само срещу електронни рецепти пациентите ще получават своите медикаменти, които се заплащат от  НЗОК от 01 юни 2021 г. Сн: ФБ

От 1 юни 2021 г. всички лекарства, които Здравната каса заплаща (изцяло или частично) ще бъдат предписвани само чрез електронни рецепти.

В Държавен вестник бр. 37 от 07 май 2021 г. е обнародвана нова Наредба, която изменя старата Наредба 4 от 04 март 2009 г. Наредба 4 се отнася за условията и за реда за предписване и за отпускане на медикаменти, които НЗОК заплаща.

Новата Наредба задължава медиците да предписват лекарства само чрез електронни рецепти.

До края на месец май 2021 г. ще важат хартиените рецепти и рецептурните книжки.Лекарства предписани на 1 юни на хартиена рецепта няма да бъдат заплатени от НЗОК.

Личните лекари и лекарите специалисти са уведомени, както и всички аптеки в страната.

За целта е необходимо да разполагат със специален софтуер.

Предстои да бъдат изпратени указания и за пациентите. За да знаят по какъв начин (чрез ЕГН или чрез личен код) ще могат да получават своите лекарства от аптеката.

До сега в продължение на много години се използваха белите рецептурни книжки от НЗОК.

Повечето пациенти, които използват лекарства, платени от Здравната каса, са възрастни хора. Сега те трябва да свикнат, че ще получават своите медикаменти по нов начин.

Но вероятно бързо ще се справят, защото до сега трябваше да чакат в аптеките, докато бъдат описани лекарствата в книжките и поставени съответните печати. А необходимите документи бъдат подготвени до НЗОК. Сега цялата процедура би следвало да става много по-скоростно.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.