Тези витаминни дефицити влияят негативно на кожата ви. Ето как се отразяват (III част)

0
378

Обърнете им внимание навреме, за да не се утежни състоянието ви

 

витаминни дефицити
Обърнете им внимание навреме, за да не се утежни състоянието ви

В първите две части на този материал ви запознахме с негативното влияние, което оказват не само върху кожата, а и като цяло върху организма различните витаминни дефицити.

Те не трябва да бъдат пренебрегвани, защото освен, че могат да влошат много сериозно здравословното ви състояние, в по-тежка форма биха могли да предизвикат и смърт.

В следващите редове ще ви запознаем с останалите витаминни дефицити и начина, по който се отразяват на кожата и организма.

Ето ги и тях:



Недостиг на витамин С
Той е от изключителна важност за здравето на кожата поради мощните си антиоксидантни свойства. Витамин С участва в синтеза на протеин и колаген, и е отговорен за структурата на кожата. Научно доказано е, че той може да ви предпази от слънчевата светлина. От друга страна пък недостигът на витамин С води до суха, груба и лющеща се кожа.
В по-тежки форми може да се превърне и в причина за скорбут – състояние, при което тялото не може да замени правилно колагена. Това води до болки в мускулите и ставите, кървене и подуване на венците, както и до червени петна по кожата.
Препоръчителната дневна доза е 75 mg за представителките на нежния пол и 90 mg – за силния.
Основни източници на витамин С, са портокалите, лимоните, папаята, мангото, грейпфрутите, зеленчуците като домати, спанак, червени чушки, къдраво зеле и карфиол.

Всеки недостиг на витамини може да окаже пагубно въздействие на организма

Недостиг на витамин Д
Всеизвестен е фактът, че недостигът на този витамин може да окаже пагубно влияние върху костите и да доведе до остеопороза. Освен това дефицитът му допринася за появата на псориазис.
Препоръчителната дневна доза витамин Д е 15 mcg за възрастни.

Кожата произвежда витамин Д при достатъчно излагане на слънчева светлина. Въпреки това не трябва да се прекалява с излагането на преки слънчеви лъчи, тъй като може да предизвика рак на кожата.
Сред най-добрите източници на витамин Д, са морската риба, яйчените жълтъци и черния дроб. Освен това трябва да добавите повече мляко и зърнени храни в диетата си.

Недостиг на витамин Е
Когато става въпрос за свободни радикали, този витамин е от огромна важност, тъй като също е мощен антиоксидант. При превръщането на храната в енергия, в тялото се образуват свободни радикали. Сред факторите, предизвикващи свободни радикали в човешкия организъм, са тютюнопушенето, замърсеният въздух и слънчевата светлина. В този ред на мисли, витамин Е, е изключително важен за предпазване на кожата от увреждане от слънцето, което може да доведе до бързо стареене и поява на бръчки.
Препоръчителната дневна доза е 15 mg.

Най-добрите източници на витамин Е, са слънчогледовото масло, шафранът, маслото от пшеничен зародиш, фъстъци, лешници, бадеми, спанак, броколи и др., пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.