Решено: Задължителната паспортизация на сградите отпада

0
212

Браво на регионалния министър!

Няма да има задължителни паспорти на сградите, построени преди 2006 г. Сн: ФБ

Много българи изпаднаха в паника при мисълта, че трябва да плащат за изготвяне на технически паспорт на сградите.

Няколко пъти този проблем беше отлаган през изминалите години.

Последно министър Николай Нанков агитираше правителството на ГЕРБ да отложат въпроса за края на 2022 г.

За да се изготви технически паспорт на сградите на място трябва да дойде специалист. Да направи огледи и замервания. Ако прецени, че жилищната сграда – блок, къща, кооперация не отговаря на определени изисквания, ще направи предписание. Предписанието трябва да бъде изпълнено, в противен случай няма да издаде въпросния паспорт.



Междувременно за тази услуга се плаща. Правени разценки показваха, че за едно жилище между 60 и 80 кв.м трябва да се плати около 500 лева.

А ако има предписание, живущите трябва да плащат на фирми за отстраняване на проблемите.

Благодарение на регионалния министър Виолета Комитова българските граждани няма да бъдат тормозени повече, научихме от kmeta.bg.

Министър Комитова подписа промени в Наредба 5. С тези промени отпада изискването за наличие на технически паспорти за частните жилищни сгради, които са построени преди 2006 г.

По закон от 2007 г. всички нови строежи задължително се предават от инвеститора на собствениците с изготвен технически паспорт. Без този паспорт сградата не може да влезе в експлоатация.

В паспорта е включена информация, която се отнася за основните характеристики на сградата като конструкция, енергийна ефективност и други.

Техническите паспорти осигуряват професионална информация, която помага управлението и поддържането на жилищните сгради.

Според министър Виолета Комитова графиците за паспортизация са пълно безумие. Изготвянето на техническо досие за старите сгради трябва да бъде задължително само ако бъде направена реконструкция или е извършен по-сериозен ремонт.

С новите подписани промени от министър  Комитова, технически паспорти ще се изискват само на обществените сгради и за онези, на които са извършени конструктивни изменения.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.