България отбеляза 144 години Шипченска епопея

0
114

И тази година тържествата на Шипка се провеждат под патронажа на президента Румен Радев

144 години Шипченска епопея: Венци в знак на признателност за героите Сн: БТВ

По православна традиция на върха беше отслужена панихида в памет на всички знайни и незнайни герои.

Панихидата отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и отец Руслан, епархийси наместник на Габровска духовна околия. Вижте видеото долу.

В своето слово президентът каза:
„Преди 144 години на този връх се решава изходът от Руско-турската освободителна война и съдбата на България. От тогава всяка година, поколения наред, хиляди българи от всички краища на Родината изкачват Шипка, за да отдадат почит пред паметта на онези, на които дължим свободата си.
Пета поредна година съм тук заедно с вас – на това свято място, което обединява народа ни и ни вдъхва сила, достойнство и вяра.
Тук сме заедно в жегите на август и във виелиците на трети март. Има лица, които разпознавам и ръце, които стискам за пореден път. Вие ми давате силата да вървим напред. Благодаря ви от сърце!
Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и на руските воини, които заедно отстояха прохода – онази врата, през която влезе българската свобода.
Но Шипка е и символ на онази битка, която всеки българин, без оглед на възраст, етнос и религия, води дълбоко в сърцето си. Битката между страха и смелостта, между малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието, в която се решава личното и националното ни бъдеще.
Нямам грам съмнение, че всички ние заедно, с общи усилия и солидарност, ще победим страха, колебанието, унинието, за да може да просперира България. Защото никой не може и няма сила, която да спре осъзнатите хора по пътя към свободата.
Благодаря на всички участници в похода към върха за извървените километри, защото всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята ни с българския народ.

Вечна памет на героите и на нашите освободители!

Да живее България!“



Лидерът на БСП Корнелия Нинова присъства на тържествата на Шипка днес:

„Поклон пред героите на Шипченската епопея и на Руско – турската Освободителна война.
Днес ни обединява любовта към Отечеството и признателността към падналите за неговата свобода. Славната ни история е повод за гордост и единение. Но не бива да ни обединява само миналото, а и бъдещето ни като народ. Дано сега, изправени пред много предизвикателства, намерим сили за такова единение със сигурност и стабилност с поглед напред.“

Мая Манолова също изкачи Шипка и каза:

„144 години от Шипченската епопея
Шипка спаси България! Със стотици българи скланяме глави пред подвига на геройски загиналите руски воини и български опълченци. Тук, на върха, осъзнаваме, че патриотизмът се отстоява всеки ден, в борба срещу тиранията и за достойнството на България.“

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.