Параолимпиецът Християн Стоянов направи уникално дарение и застана зад важна кауза

0
264

„Основната цел е да бъдем активни хора от малкия град!“

Християн Стоянов дари своето семейно пиано на читалището в с. Разпоповци и се захвана да издейства достойно финансиране за всички  БГ олимпийци Сн: Личен архив на Християн Стоянов

Това казаха Християн Стоянов и неговата приятелка,  докато гостуваха във Велико Търново в Деня на Независимостта 22 септември.

Християн Стоянов е роден, израснал и продължава да живее в Габрово. Обича своя роден град.

След завръщането от Параолимпийските игри в Токио обратно  в Габрово, Хрис Стоянов е бил посрещнат с почести на габровския стадион от габровската общественост.

Християн Стоянов е първият габровец носител на олимпийски и параолимпийски медал.



А когато го запитали на какво се дължи неговият успех, той посочил знамето на града и отговорил, че там пише девизът „Труд и постоянство“. А „Труд и постоянство“ са думи взети от девиза на родоначалника на габровската индустрия Иван Колчев Калпазанов „Труди се, постоянствай, не бой се!“.

Същият Иван Колчев Калпазанов открива първата фабрика за текстил в Габрово след Освобождението (1882 г.). И поставя началото на Българския Манчестър. Негов помощник тогава е съдружникът му Петко Цокев и изтъкнатият Васил Карагьозов.

Всички български спортисти, които спечелиха отличия на двете олимпиади в Токио 2021 – олимпийците и параолимпийците бяха удостоени с високо държавно отличие. Това е почетен знак на президента.

В словото си президентът каза: „Българските параолимпийци показаха какво означава български дух и воля за победа. Успехите и усилията на олимпийските и параолимпийските ни медалисти не само ги превърнаха в най-достойните посланици на България, но направиха така, че целият свят отново да слушаМила Родино“ и да говори за успехите на българския спорт.“

Християн Стоянов и останалите атлети бяха провъзгласени за почетни граждани на градовете, в които са родени.

Междувременно параолимпийският медалист Християн Стоянов не се възгордя от постигнатия успех,  от вниманието и почестите, с които е обграден. Включително, че беше специален гост на 22 септември 2021 г. в Деня на Независимостта на Трапезица (Велико Търново) пред камерата на БТВ.

Първото нещо, което параолимпийският медалистът направи беше да дари своето семейно пиано на читалище.

Читалище „Просвета“ във великотърновското село Разпоповци получи този ценен подарък по случай 140-та годишнина от неговото основаване.

От вестник „Янтра днес“ (ВТ)  коментираха, че читалището има богата история и културни традиции.  От неговата малка сцена към голямата национална  сцена тръгва изтъкнатият български актьор Георги Георгиев-Гец.

Параолимпиецът Християн Стоянов сподели, че взел спонтанно решението да дари пианото.

Първоначално го обявил за продан, понеже от дълго време то стояло неизползвано в дома му в Габрово.

Обявил цена и пуснал информацията в интернет. Обявата била прочетена от служители в читалището. Когато му се обадили за повече информация, той спонтанно взел решение да го дари.

Специални благодарности за Християн Стоянов изказват от  настоятелството на читалището в Разпоповци. Председателят Иван Минчев, Люба и художникът Фикрет Салимови, Ружа Коева, Милен Петров, Венко Стефанов. Както и учителката по пиано  Александра Гедз, която  изключително много се радва на безценното дарение.

Християн Стоянов си е поставил и една изключително амбициозна задача.

Както сам споделя пред медиите, финансирането за подготовка на параолимпийците е 3 пъти по-малко, отколкото за олимпийците. Така тези спортисти се чувстват отново дискриминирани. Затова Хрис  предприел действия, с които е решен да издейства от държавата такова финансиране, каквото е необходимо за качествена издръжка на изявените и доказани български смели параолимпийци, носители на безчет медали.

В момента Християн следва в  СУ „Св. Климент Охридски“, където е студент от специалността „Връзки с обществеността“.

Както се казва, хвала на сем. Стоянови, че са отгледали и възпитали такъв достоен син! Хвала на първия треньор на Християн Веселин Георгиев, който вече не е сред нас, но е оставил своя огромен положителен отпечатък върху изграждането на личността на Християн като спортист и човек! Хвала и на настоящия му треньор  Евгени Игнатов!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.