Прокуратурата влезе в собствения си капан, опитвайки се да дискредитира ГДБОП

0
65

Прокуратурата на Иван Гешев влезе в собствения си капан по разследването за автомагистрала „Хемус“, в опитите си да дискредитира ГДБОП и внушението, че били подложени на „безпрецедентен натиск“ от тях

ГДБОП
Снимка: frognews

Изказванията на прокуратурата за „безпрецедентния натиск“ към тях от страна на ГДБОП е равнозначно на бруталното нахлуване на хората на Иван Гешев в сградата на президентството през лятото на 2020 г. С тези си изказвания прокуратурата още веднъж демонстрира колко е заинтересована да не се стигне до високите етажи на властта, които стоят зад схемата по източването на милионите от автомагистрала „Хемус“, пише frognews.bg.

И вместо Гешев да разкрие пред българския народ за напредването и изхода на делото, държавното обвинение реши да сподели как се чувстват, като в същото време обвини ГДБОП, че бавят разследването и отказът на задържания да направи признания, при положение, че свидетелят на няколко пъти се опитва да направи самопринзания, но прокуратурата протаква.

Освен това е всеизвестно, че обвинението е господар на разследването и имат правомощията, ако сметнат, че то не върви както трябва, или подозира разследващите в договорки с обвиняемия, то може да го вземе от ГДБОП и да го даде на друг разследващ орган, а не да излизат с пресконференции и вменяване за „безпрецедентен натиск“.

Първоначално прокуратурата излиза с номера, че свидетелят е отказал веднъж да дава обяснения, за да се прекрати случая и ГДБОП да не продължава с разпитите. Но е всеизвестно, че обвиняемият може да промени решението си във всеки един момент и ако в даден момент не е желал да говори, поради лични опасения и страхове, то в друг може да реши обратното, пише още frognews.bg.



В редица европейски страни при подобни ключови дела е важна светкавичната реакция на службите, свидетелят дори може директно да даде показания пред съдия и да има своевременно развитие на случая, споделят оперативните работници.

Според тях най-тежката задача в разследването е свидетелят да бъде мотивиран да даде показания срещу по-високостоящите престъпници в схемата. Той трябва да бъде убеден, че ще получи защита и тези, които са били над него няма да бъдат ненаказани, за да не потърсят в най-скоро време саморазправа…

Читател на frognews.bg коментира под статията точно каква е световната практика при толкова важни дела, а именно:

Ето защо от ГДБОП настояли за прокурорско съдействие, а от прокуратурата ги обвиниха, че „оказват безпрецедентен натиск“ върху държавните обвинители и за разлика от протакването им по разпита на свидетеля, светкавично вече били образувани досъдебни производства срещу служители на ГДБОП.

От Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност“ също дадоха след това пресконференция, откъдето стана ясно, че не са си позволявали да оказват натиск върху прокурорите. Не са погазили закона по никакъв начин, даже не са използвали обидни думи към тях. От ГДБОП не могат да разберат защо обвинението не желае да бъде разкрита истината по източването на държавните средства и схемата да бъде разплетена възможно най-скоро.

Преди дни от сутрешния блок на Нова телевизия бяха показани чатовете по вайбър между разследващите от ГДБОП и прокурорката, пред която свидетелят е искал да даде показания.

Там тя по най-безпардонен начин заявява за свидетеля Борислав Колев „Той ще чака, не аз него и дали ще говори, или няма да говори. Ако иска изобщо да не говори, негово право е.„, като преди това пише и че щяла да отиде да си свърши други неща. А какво по-важно би имала от това така скандално и ключово дело по грабежа на хазната?

Изглежда наблюдаващият прокурор има по-важни дела от разкриването на престъпление, свързано с източването на 54 млн. лв. и изобщо не бърза да се яви навреме, както се разбира от комуникацията, която излезе в медийното пространство.

За нея също така не е от особенна важност това дали обвиняемият по делото иска да говори, или не. Тази тотална липса на заинтересованост от страна на прокуратурата навежда на мисълта, че те се опитват да осуетят разследването и ракриването на по-висшестоящите в кражбата на милионите.

Стигна се до там, че дори братът на Борислав Колев публично заяви, че той има желание да даде показания директно пред главния прокурор Иван Гешев и Бойко Рашков. Пред медийте той риторично попита, нали не смятате, че брат ми е крайният получател на тези милиони?  След дадените показания на Колев, вътрешният министър заяви, че свидетелят е разкрил и имена по грабежа на милионите от „Хемус“.

И така в края на публикацията си от frognews.bg си задават редица въпроси, сред които дали театърът на прокуратурата не показва тяхното истинско нежелание да води ефективна борба с мафията и корупцията в управлението? Запитват се още какво ли ще се случи с живота на Борислав Колев и дали делото за магистрала “Хемус” не е провалено? Накрая заключават, че при такава прокуратурата няма да има свидетели, които да разобличат мафиотския модел на управление.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.