С официална церемония президентът и вицепрезидентът встъпиха в длъжност за втория мандат

0
68

Румен Радев и Илияна Йотова реализираха втората част от тържествата

Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова поднесоха венец през Паметника на незнайния воин Сн: БГНЕС

Първата част по встъпване в длъжност на българските президент и вицепрезидент се проведе на 19 януари 2022 г.

В 10 часа в НС настоящите президент и вицепрезидент положиха клетва за втория си мандат. Събитието беше наситено с различни инициативи.

Президентската двойка беше посрещната от представителна гвардейска рота на централния вход на НС.

На церемонията присъстваха официални лица. Негово Светейшество патриарх Неофит и представители на другите вероизповедания в страната. Премиерът Кирил Петков. Членовете на МС. Членовете на Конституционния съд. Български президенти и депутати, които не изпълняват тези функции в момента. Посланиците на страните с посолства в България и на други дипломатически мисии у нас.След като се заклеха, президентът Румен Радев направи обръщение към българския народ и към народните представители.

След това президентската двойка се отправи към храм-паметника “Свети Александър Невски”. По случай встъпването им за втори мандат Негово Светейшество българският патриарх Неофит отслужи тържествен молебен. И благослови президентската двойка.

Тържествата продължиха днес 22 януари 2022 г.

Президентът Румен Радев и главнокомандващ Българската армия прие почетния строй на всички представителни части на Българската армия. Военната церемония се състоя на площад “Свети Александър Невски”.

След това президентът Радев произнесе слово. С вицепрезидента положиха венец пред Паметника на незнайния воин.

Сред официалните лица бяха премиерът Кирил Петков. Председателят на НС Никола Минчев. Дипломати и дейци на културата. НВ Симеон Втори и други.

Шпалир от гвардейци посрещнаха президентската двойка пред Парадния вход на Президенството, докато влизат официално за техния втори мандат в сградата на българската държавност.

Не пропускайте видеото долу с репортаж на Нова ТВ от мястото на официалната церемония.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.