Българските държавници се преклониха пред жертвите на комунизма

0
126

Датата 1 февруари е черна в най-новата българска история

Цар Борис Трети, българското правителство и Светият синод успяват да спасят българските евреи. Те не се поддават на амбициите на Хитлер – спасяват от депортация и от гибел хиляди евреи.

След преврата от 9 септември 1944 г. народната власт започва гонения и терор над българския елит. Това са духовници, военни, учители, лекари, юристи, индустриалци, банкери, политици, писатели, художници и други.

Много български семейства са почернени. Техните близки в един момент изчезват без следа. Обявени за врагове на народа. Избити без съд и присъда.

Сформиран е и Народен съд.



Народният съд издава смъртните присъди на едни от най-изявените българи от Третото българско царство.

Кулминацията на смъртните присъди е осъществена на 1 февруари 1945 г.

Президентът Радев се поклони пред паметта на жертвите от комунистическия режим Сн: Президент.БГ

Президентът Румен Радев днес поднесе цветя и се поклони пред паметта на погубените българи пред Мемориала на жертвите от комунистическия режим.

„Крайно време е да спрем да делим загиналите за България на „свои“ и „чужди“. Наш неотменим дълг е да почитаме паметта на всяка невинна жертва на всеки режим. От действията ни зависи да изцерим раните на разделението, така че трагедиите, белязали нашата история, никога повече да не се повтарят. Само единни можем да градим общество и държава, в която достойнството и свободата са гарантирани за всеки.“, заяви президентът.

Премиерът Кирил Петков изрази своята почит:

„Днес отдаваме почит към жертвите на комунистическия режим, пазейки спомена за едни отминали мрачни времена, които никога не трябва да се повтарят. Историческите факти от миналото, в което липсват свобода и демокрация, доказват по категоричен начин, че сме извървели дълъг и нелек път до днес като общество. България вече е на прав път и наш дълг е да работим всеки ден, за да бъде държавата ни демократична, правова, свободна от корупция и просперираща. Държава, в която животът е основна ценност. Поклон пред паметта на жертвите!“

Бойко Борисов написа във ФБ:

„Краят на Втората световна война е началото на мир, просперитет и бурен икономически растеж за едни, но бележи период на десетилетия мрак, терор и ограничения за други. Държави като България плащат суровата цена на тоталитаризма два пъти.
Денят 1 февруари остава в народната памет като събирателен образ на ужаса на комунистическия режим, който в годините на своята власт ще струва на страната ни хиляди животи и дистанция с достиженията на модерната западна демокрация, която се опитваме да наваксаме и до днес.“

Председателят на НС Никола Минчев също отдаде почит към жертвите. Видеото долу е репортаж от мястото на събитието и речта на председателя на НС.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.