Напусна ни големият български патриот, родолюбец и народен будител проф. Йорданов

0
256

Дълбок поклон пред светлата памет и таланта на проф. Йорданов!

В България са живели и продължават да работят големи български учени. Историци, археолози, етнографи, физици, астрофизици като проф. Филипов.

Но проф. Йорданов беше различен от тях – притежаваше рядък талант. Умееше да възкресява лицата на герои, исторически личности и смели хора. И то само като използва техния череп.

Една трудна и изключително прецизна работа. Но за антрополога проф. Йорданов тя се беше превърнала и в обичано хоби.

Проф. Йорданов и една от неговите възстановки Сн: ФБ

Роден в малкия град Полски Трамбеш, на който е обявен за почетен гражданин. Започва своята продължителна и уникална кариера на изявен и неповторим български учен като зъболекар.



След това продължава да се развива в областта на палеоантропологията, на физическата антропология, морфологията на костната система у човека, палеопатологията, медицинската и приложната антропология.

Създава оригинални методи за определяне биологичната възраст на човека. Методи  за количествената оценка в проявите на асиметрия на човешкото лице и установяване на нови зависимости между отделните лицеви размери.

Беше член-кореспондент на БАН.

Част от богата биография на изтъкнатия учен, родолюбец и народен будител проф. Йорданов

Под вещите, сръчни и прецизни ръце на проф. Йорданов „оживяха“ воеводата на габровското въстание Цанко Дюстабанов. Революционерите Капитан дядо Никола и Петър Генчев. Бачо Киро Петров, Раковски, Захари Стоянов и Каравелов. Тракийски царе и принцеси.

Проф. Йорданов искаше да „възстанови“ лицето на великия Васил Левски, но за съжаление тази негова мечта не можа да се сбъдне. Защото никой не знае къде се намират костите на Дякон Игнатий.

Въпреки това цялостната работа на проф. Йорданов го превърна в истински български народен будител. Той ни накара да обичаме и уважаваме нашите велики национални герои. И да се прекланяме пред тяхната смелост, саможертва и героизъм.

Не пропускайте видеото долу. Проф. Йорданов е категоричен, че ние българите сме европоиди, а не както ни внушават, че сме тюрки.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.