Съвети при избора на пистов мотор

0
307

Съвети при избора на пистов мотор

Източник на изображение: Max Pixel

Ако сте запален мотористи, ще се съгласите, че карането на пистов мотор е несъмнено вълнуващо преживяване.

Изборът на пистов мотор не е никак лесен, тъй като трябва да вземем различни фактори под внимание. Едни от тези фактори са нивото ни напредналост и уменията в карането на мотор, пътните условия, при които планираме да караме мотора най-често, както и бюджета.



Пистовите мотоциклети (познати още като “спортни” , “пистарки”,както и “super sport” или “hyper sport” на англ.) без съмнение са едни от най-бързите на пазара със способността да развиват за отрицателно време над 300 км./ч. Двигателят при пистовите мотоциклети  варира от 250 до 1100 кубика.

Освен с висока скорост, мощност и маневреност, те се отличават и с уникален мото дизайн, който се характеризира с аеродинамичност, лекота и спортен стил.

Подходящи са както за езда по асфалт, така и за състезания и пистово каране, както и подсказва името им. Характерното за тях е, че мотористът е с почти легнала позиция на тялото, с цел постигане на аеродинамична форма, както и оптимален контрол над мотоциклета. Този факт обаче и представлява техен недостатък, тъй като продължителното каране в тази позиция е уморително и не допада на всеки моторист.

Източник на изображение: Max Pixel

Освен развиването на висока скорост за секунди, пистовите мотори също предлагат различни технологични екстри в зависимост от модела, като например опция за избор от различни режими на каране.

Целият им дизайн е проектиран така, че да се постигне максимална аеродинамичност- ниска позиция на кормилото, високо монтирани изнесени назад степенки, голям брой спойлери и обтекатели.

Един от недостатъците им е, че дизайнът им не предлага опция за съхранение на багаж, както е например при туристическите мотоциклети. Съответно това не го прави практичен избор за дълги пътувания.

Друг техен недостатък е фактът, че не са особено подходящи за ежедневна езда в градска среда.Също така те не са най-добрият избор за начинаещи мотористи, които си взимат първи мотоциклет. Тъй като са създадени за високи скорости, те съответно носят и със себе си по-висок риск от пътни произшествия.

Източник на изображение: Max Pixel

Пистовите мотори биват различни разновидности, така че е добре да изберем този, който да отговаря най-добре на потребностите ни от скорост, комфорт и ниво на практичност.

Тук ще разгледаме видовете пистови мотори и техните плюсове и минуси.

Кои са видовете пистови мотори?

Пистовите мотоциклети се делят средно на три категории-стандартни, спортно-туристически и спортни (sportbikes).

Източник на изображение: Max Pixel

Стандартни пистови мотори

Ако скоростта и адреналинът са важни за вас и сте готови да направите компромис със своя комфорт, то този тип мотоциклет е за вас.

Спортно-туристически

Спортно-туристическите мотоциклети са един компромисен вариант между спортни и турър мотоциклети. Характерно за тях е, че предлагат по-естествена позиция на тялото.

Подходящи са за езда на дълги разстояния, където необходимостта от комфорт за тялото и място за пренасяне на товар е увеличена. Съчетават в себе си едновременно удобство и оптимална скорост.

 

Спортни

Източник на изображение: Max Pixel

Спортните мотоциклети са известни и също с името “супер спорт”, “голи” или “нейкед” от англ., тъй като не са оборудвани с обтекатели и слюди. Характеризират се със стилен класически дизайн, който би допаднал на хората, който търсят красив мотоциклет за градско придвижване.

При спортните мотори имаме модели с четирицилиндрови двигатели от 900 кубика. Въпреки че имат голяма мощност, тези мотоциклети се характеризират с компактна и олекотена конструкция.

Източник на изображение: Max Pixel

Функцията на слюдата за мотоциклет основно е да спира вятъра по време на каране с висока скорост. Но когато тя липсва, аеродинамиката на мотоциклета се нарушава.

Въпреки това, поради компактния си дизайн нейкед мотоциклетите са подходящ вариант за каране из града с не много висока скорост.

Източник на изображение: Max Pixel

Основни съвети при избор на пистов мотоциклет:

Избрали сте своя модел пистов мотоциклет и сте готови да преминете към избора на мото екипировка? Един от елементите, с които да започнете е каската.

За пистов мотоциклет най-добър избор са full face каските, тъй като предлагат най-голяма защита от наранявания при високоскоростно каране. Те също така защитават ефективно от вятър, прах, насекоми и камъчета.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.