Сензационно: Учените разгадаха нова загадка от Древен Египет

0
141

Сензационни разкрития!

Сцена от живота в Древен Египет, Сн: ФБ

Древен Египет продължава да предизвиква невиждан световен интерес.

Последното разкритие е не по-малко впечатляващо.

Една от големите мистерии на фараонския Египет са точно мумиите.

Дори и хора, които не се занимават с наука, се питат как са били мумифицирани телата на фараоните и други знатни хора от Древен Египет. Дори и животните, защото в гробниците са били намирани тела на мумифицирани котки, дори крокодили.



Неотдавна археолозите откриват лаборатория за балсамиране. Датирана е на 2600 години.

В нея са намерени съдове с различни субстанции – масла, смоли, мазнини, катран. Те притежават също така антибактериални и противогъбични свойства.

Благодарение на тяхната употреба, телата били съхранени не само за задгробния живот, но и за настоящите поколения.

В статии в списание „Nature“ се говори, че целият процес на мумифициране бил отлично организиран. Дори набавянето на веществата за балсамация били предмет на доставки от районите на Южна Африка, Азия и Средиземно море.

Във въпросната подземна лаборатория са открити съдове, повече от 100 на брой. Те били оцветени в различни цветове. Именно анализът на засъхналото в тях съдържание е показало, че там били съхранявани цитираните по-горе съставки.

Изследванията в новооткритата лаборатория за балсамиране разбиват досегашните твърдения. Например думата „антиу“ египтолозите превеждат като смирна. Но в лабораторията са открити пет съда с етикет „антиу“. Химическият анализ показал, че става дума за комбинация от животинска мазнина и растително масло. А не за смирна. Растителните масла били от хвойна, кедър и кипарис, писа Дарик по материали на чуждия печат.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.