ЦИК с полезни пояснения за гласуването на 2 април

0
193

Изключително полезна информация

На изборите на 02 април 2023 г. избираме нов парламент, Сн: ФБ

На 02 април 2023 г. избираме нов парламент.

За да гласувате, трябва да представите ваш документ за самоличност пред членовете на СИК. Не го забравяйте. Преди да тръгнете към избирателната секция, отново проверете дали е във вас.

След като приключите с гласуването, членовете на СИК ще ви върнат личната карта отново. Не я забравяйте.

Във фоайето на сградата, в която ще гласувате, ще бъдат разлепени образци на бюлетините. Докато изчаквате вашия ред да влезете в помещението на съответната секция, разгледайте показаните бюлетини. Научете кой номер е вашата партия фаворит. Ако решите да пуснете и преференция за ваш конкретен кандидат, вижте кой е неговият номер.



Има и една новост, която ще се прилага за първи път тази година.

Служители на МВР ще проверяват гражданите, които отидат да гласуват с големи чанти и багажи.

Това уточнение направи за БНТ главен комисар Станимир Станев – зам.-главен секретар на МВР. Проверката ще се извършва с помощта на технически средства. Помислете как да се организирате ако след гласуването трябва да пътувате за някъде и ще носите големи чанти с багаж.

Ако сте решили да пазарувате, за ваше удобство би било да го направите, след като упражните правото си на глас. В противен случай ще бъдете подложени на проверка от служителите на реда.

Проверките са свързани с предпазване от бомбени атаки и други посегателства в изборния ден.

Ако предварително не сте направили проверка в коя секция трябва да гласувате, можете да проверите на сайта grao.bg/elections ТУК.

Проверка можете да направите като зададете вашето ЕГН или вашия адрес. Можете да изпратите SMS на единен номер 18429 за всички мобилни оператори. Трябва да напишете само вашето ЕГН. Системата ще ви върне обратно адреса и номера на вашата секция. Цената на един SMS е 0,25 лв. без ДДС за всички оператори.

Можете да позвъните и на тел. 0800 1 4726. Телефонът е безплатен за обаждания в цялата страна.

Не пропускайте двете видеа долу на ЦИК.

На първото има пояснения как  да гласувате с машина. На второто Централната избирателна комисия показва как да гласувате с хартиената бюлетина.

***

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.