Почитаме едно от великите чудеса на Иисус Христос: ЧИД на 8 април!

0
195

Денят е велик за всички християни

На 8 април: Господ Иисус Христос съживил мъртвия Лазар, Сн: ФБ

Чудото, което Господ Иисус Христос извършва, е безспорно доказателство за огромната сила, която Синът Божий притежавал.

От 8 април започваме да почитаме дълга поредица изключително важни за християните празнични дни.

Тяхната кулминация е най-мащабната лична трагедия в човешката история и завършва с най-великото духовно и историческо световно събитие.

Вече се досещате, че отново ставаме свидетели как всички признават Иисус Христос за Цар на царете. И му се кланят. А след това грозно го поругават, докато той изкупува човешките грехове на Кръста. И накрая възкръсва за вечен живот, за да ни покаже какво ще се случи с нас при второто пришествие.



На 8 април отново си спомняме как Господ Иисус Христос възкресява мъртвия Лазар.

Свети Лазар е роден в град Витания. Градът  бил разположен близо до великия Йерусалим.  Докато Иисус Христос странствал извън Йерусалим, Свети Лазар  се разболял и за отрицателно време се споминал. Когато Иисус Христос се прибрал от странстването, той научил за трагедията с младия Лазар. И че тялото му вече било положено в пещерата.

Лично Синът Божий отишъл в пещерата. Видял бездиханното тяло на Лазар.  Заповядал той да стане и да излезе от пещерата. Когато възкръсналият Лазар се появил вън, всички направо онемели.

В житието на Свети Лазар е записано, че живял още 30 години на Земята.

Бил стриктен в своя духовен и морален живот. Провъзгласен е за първия епископ на град Китион, който бил разположен на о-в Кипър. Вижте и първото видео долу.

Имен ден на 8 април празнуват Лазар, Лазарина, Лазаринка, Лазарка, Лальо, Лала, Лалка.

Лазаровден е красив и щастлив пролетен празник. Според народните традиции на него празнуват момичетата, които са навлезли във възраст за женитба. В далечното миналото женитбата в ранна възраст била предопределена. Защото тогава момичетата посещавали училище до определена възраст. След това не се обучавали за висше образование. От жените се очаквало да бъдат домакини, съпруги и майки.

Днес времената са различни, а лазарките и лазаруването са начин за съхраняване на народните ни традиции. Не пропускайте второто видео долу.

***

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.