Честит велик празник на 24 април!

0
211

Вървете на църква

Честит велик празник на 24 април!, Сн: ФБ

На 24 април през 2023 г. празнуваме великия празник “Света София – премъдрост Божия”.

Празникът е с променлива дата и зависи от Великден. През първата неделя след Възкресение Христово почитаме Свети апостол Тома. Затова се нарича Томина неделя.

В понеделник след Томина неделя почитаме “Света София – премъдрост Божия”.

Не трябва да бъркате празника “Света София – премъдрост Божия” с другия, когото честваме на 17 септември.На 17 септември почитаме Света София и нейните дъщери Надежда, Вяра и Любов.

Но на 24 април 2023 г. не става дума за някоя светица или мъченица с името София.

“София” е събирателно име за Божията премъдрост – Господ Иисус Христос като Бог-Слово. Може да се каже и по друг начин, че Иисус Христос е Божията Премъдрост.

През цялата Светла седмица след Възкресение отдавахме почит към различни важни християнски личности. Например, в понеделник почетохме Светите апостоли. Във вторник Божията майка. В събота Свети Йоан Кръстител. В неделя Свети апостол Тома, който бръкнал с пръст в раните на Иисус, за да се убеди, че наистина е възкръснал.

А в понеделник отново отдаваме почит на Иисус. Не просто като Син Божий и като наш Спасител, а като Слово, в което е събрана цялата Божия премъдрост. Той е част и от Светата Троица – Бог Отец, Бог Син и Светият дух.

И на този велик празник християните ходят на църква. Палят свещички за здраве и отдават почит към Христовото Възкресение.

Поздравът “Христос Воскресе – Воистина Воскресе” се използва 40 дни след Великден.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.